TDK, ‘Türkiyeli’ kelimesi hakkında resmi bir açıklama yaptı

Türk Dil Kurumu (TDK) Türkçe sözlüğe eklediği 'Türkiyeli' kelimesi ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada "Sosyal medyada çıkan eleştiri ve öneriler dikkate alınmış ve gerekli incelemeler başlatılmıştır" denildi.

tdk habermeydan 1

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçe sözlüğe eklenen ‘Türkiyeli’ kelimesi nedeniyle gündem olmuş ve konuyla ilgili açıklama yapma gereği duymuştur. Yapılan açıklamada, kelimenin çalışmalarına 2019 yılında başlandığı ve nihai halinin ise 2023 itibarıyla yayınlandığı vurgulanmıştır.

Açıklamada, şöyle denildi:

”Hazırlık, güncelleme ve yayımlanma sürecinde mevcut yönetimin yer almadığı sözlükle ilgili basında ve sosyal medyada çıkan eleştiri ve öneriler dikkate alınmış ve gerekli incelemeler başlatılmıştır. Konuyla ilgili gelişmeler hakkında en kısa zamanda Kurumumuz tarafından gerekli açıklamalar yapılacaktır.”

NELER OLMUŞTU?

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçe sözlüğünde gerçekleştirdiği bazı güncellemelerle dikkat çekmişti. Bu güncellemelerle birlikte kurum, ‘Türkiyeli’ kelimesini ‘Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse’ şeklinde tanımlamıştı.

Ancak, yeni kelime ve tanım, sosyal medyada büyük tartışmalara yol açmıştı. Hem kelime hem de tanım, gelen tepkiler üzerine kısa bir süre içinde sözlükten kaldırılmıştı.

 

Exit mobile version