TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bahçeli’yi yeni anayasa konusunda ziyaret etti.
Siyasi gündemde, yeni bir anayasa çalışması yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz pazar günü Meclis’te yaptığı çağrının ardından, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa sürecine başladı.
Kurtulmuş, bu sürecin ilk adımı olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Meclis’teki ofisinde ziyaret etti.
Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Numan Kurtulmuş, Bahçeli’ye nazik bir iade ziyareti gerçekleştirdiğini ifade etti.
Kurtulmuş, şunları söyledi: “Bu ziyaret, hem Meclis’in açılışı vesilesiyle, Meclis’in çalışmaları hakkındaki görüşlerimizi paylaşma fırsatı bulmak hem de özellikle TBMM Başkanlığı görevimde, şahsıma ve grubuma verdiği destek ve güven nedeniyle Sayın Bahçeli’ye teşekkür etmek amacıyla gerçekleşti.”
TBMM’nin verimli bir dönem geçirmesini umut ettiğini belirten Kurtulmuş, demokratik olgunluk ve parti arası diyalogla, TBMM’nin karşısındaki tüm konuları milletin beklentilerine uygun bir şekilde ele alarak etkili bir faaliyet yürütüleceğini vurguladı.
Kurtulmuş, parti gruplarını bu süreç içinde ziyaret edeceğini, bu ziyaretlerde hem yeni dönem için başarı dileklerini ileteceğini hem de çalışma dönemiyle ilgili temel konuları tartışma fırsatı bulacaklarını sözlerine ekledi.
Kurtulmuş, 28. Dönem TBMM’nin Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına başlangıcının hayırlı olmasını diledi.
Bir gazetecinin “Yeni anayasa konusunda inisiyatif alacaksınız. Bu konuda bir takvim belirlediniz mi?” sorusu üzerine Kurtulmuş, şöyle konuştu:
“Esas olan burada iyi niyetli tavrın ortaya konulmasıdır. Ön yargı olmaksızın, Türkiye’nin artık bu konularda ciddi bir siyasi birikimi, fikri müktesebatı vardır… Türkiye’nin ihtiyacı olan konular bellidir. Öncelikle bir darbe anayasası olan 12 Eylül Anayasası’ndan kurtulmak, bunun için de herkesin kendi sepetindeki pamuğu ortaya koyarak makul ve meşru zeminlerde bu tartışmaları sürdürmek ve sonuç almak esastır. Bu tartışmanın makul ve meşru zemini TBMM’dir. TBMM dışında da bütün farklı STK’ların, akademi camiasının, hukuk camiasının, herkesin görüşünü bir şekilde alırız. Mühim olan bu sonucu verimli bir şekilde ortaya koyabilmektedir. Bir takvim vermek zor ama zemini ve yöntemi doğru tartıştığımız zaman sonucu alabileceğimizi düşünüyorum.”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Kurtulmuş’a başarılar diledi.
Öte yandan Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada dördüncü gündem konularının yeni, demokratik, kapsayıcı, mutabakata dayalı, milletin beklentilerine uygun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin doğasıyla uyumlu, yeni çağı kavrayan, Türk ve Türkiye Yüzyılı’nın hukuki altyapısını kuran bir anayasayı Türkiye’ye kazandırmak olduğunu vurgulamıştı.
Bahçeli, şu ifadeleri kullanmıştı:
“MHP yeni anayasanın hazırlanmasında 100 maddelik teklif metniyle hazırdır. Toplumun her kesimi bu sürecin içinde olmalıdır. TBMM’de temsil edilen siyasi partiler sorumluluktan kaçmak yerine, milletimizin taleplerine müzahir, yapıcı ve destekleyici tavır ve tutum içinde hareket etmelidir. Darbe anayasası Türkiye’ye layık değildir. Artık vakit gelmiştir. Kılıçdaroğlu’nun tek adamla anayasa olmaz çıkışı aymazlıktır, akılsızlıktır, ayıptır. Kaldı ki Türkiye’de tek adam sistemi falan diye bir şey yoktur. Bu uydurmanın anayasa hazırlığını istismar etmek ve minder dışına çıkmak için kullanıldığı açıktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü yeni bir anayasayla taçlandırmak hem MHP hem de Cumhur İttifakı için ortak hedeftir.”