Yeni düzenlemeye göre, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için alınan katılım payı 20 lira olarak belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından yapılan sevklerde bu katılım payını yarıya kadar düşürme yetkisine sahip olacak.
Özel sektör işverenlerinin SGK’ye ödedikleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için uygulanan 5 puanlık indirim, kanunun yürürlüğe girdiği ay itibarıyla 4 puana düşürülecek. Ancak imalat sektöründe faaliyet gösteren iş yerleri için 5 puanlık prim indirimi 31 Aralık 2026’ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027’ye kadar uzatabilecek.
Sigortalılığı 31 Aralık 2008’den önce başlayanlardan çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40-49 arasında olanlar, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4.100 gün prim ödemesiyle; yüzde 50-59 arasında olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3.700 gün prim ödemesiyle yaşlılık aylığından yararlanabilecek.
Aile Hekimi Raporları Ücretli Hale Gelecek
Yeni yasa, aile hekimlerinin mesai saatleri dışında ücret karşılığında hasta kabul etmesine de olanak tanıyor. Ayrıca, aile hekimlerinden alınacak belirli raporlar artık ücretli olacak. Örneğin, ehliyet raporu gibi raporlar için başvuru durumunda belirli bir ücret tahsil edilecek. Bu ücretler, döner sermayeye aktarılacak şekilde düzenlenecek.