Sinop’ta ‘zılbıt’ dönemi

Sinop’un Erfelek ilçesi köylerinde toplanan yöreye has, ıspıt otu, sağırdili, kaldırık otu olarakta bilinen ve lezzetiyle ün yapan bolca tüketilmesi gereken, faydalı bir bitki olan 'zılbıt' Sinop’ta köylü pazarındaki tezgahlarda yerini almaya başladı.

Sinopta zilbit zamani Habermeydan

Sinop’ta ‘zılbıt’ dönemi.

Sinop’un Erfelek ilçesi köylerinde toplanan yöreye has, ıspıt otu, sağırdili, kaldırık otu olarakta bilinen ve lezzetiyle ün yapan bolca tüketilmesi gereken, faydalı bir bitki olan ‘zılbıt’ Sinop’ta köylü pazarındaki tezgahlarda yerini almaya başladı.

Sinop’un Erfelek ilçe merkezinde ikamet eden Aycan Sönmez, yılın ilk zılbıtını topladı. Sönmez, Erfelek köylü pazarında zılbıt’ın kilosunu 20 TL den satacağını, fiyatların ilerleyen günlerde 25 TL’ye kadar çıkması beklendiğini söyledi. Bahçe ve dere kenarlarında toplanan bir bitki türü olan zılbıt Şubat ve mart aylarında köylülerin geçim kaynaklarından biridir.

Özellikle yumurtalı, soğanlı kavurması yapılarak tüketilen zılbıtın böreği, gözlemesi de yapılabilir. Mevsimin diğer sebzeleriyle de kavurarak üzerine yumurta kırıp tüketebilirsiniz. Zılbıtın bitmek bilmeyen faydaları da lezzetine lezzet katıyor. Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran zılbıtın eski çağlarda savaşa giden askerlere cesaret verdiği için kullanıldığı belirtiliyor. Faydaları saymakla bitmeyen zılbıt ilaç sanayisinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Zılbıtın vücudumuza katabileceklerine bakarsak;

Antidepresif etkisi vardır.
Cesaret arttırıcıdır.
Boğaz ağrılarında ve öksürükte iyileştirici etkiye sahiptir.
Solunum yolu enfeksiyonlarında rahatlatıcıdır.
İçinde bol miktarda kalsiyum içerdiğinden kemik sağlığı için önemlidir.
Vücutta oluşan iltihaplanmaların iyileşmesine yardımcı olur.

Exit mobile version