Seçim Anketlerine “Kararsızlar” Şoku!

31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından yapılan birçok seçim anketinde olduğu gibi, AREA Araştırma'dan yayımlanan ankette de kararsız seçmen ön plana çıktı.

secim

31 Mart Yerel Seçimleri’nde CHP’nin %37 ile kazanan taraf olması sonrasında, anket şirketlerinin faaliyet oranı önemli ölçüde arttı. Özellikle de yaz mevsiminin geride kalmasıyla birlikte, siyaset ve araştırmacıların seçim anketleri üzerine yoğunlaştığı biliniyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in son günlerde erken seçim talebini sürekli olarak tekrar etmesi ve bu yöndeki isteği anketlere de yansıması, 2025 yılında erken seçim yapılma olasılığının çok daha yüksek sesle gündeme gelmesine neden oldu.

AREA Araştırma’nın bugün paylaştığı erken seçim senaryosu odaklı ankette, kararsızların listenin ikinci sırasında yer aldığı görüldü. Araştırma 16- 18 Eylül 2024 tarihleri arasında bölgeleme sistemine göre 26 ilde (İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kayseri, Kırıkkale, Kastamonu, Samsun, Zonguldak, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin) kır-kent ayrımı gözetilerek 87 ilçede 18 yaş ve üzeri toplam 2 bin 044 kişi ile CATI (Bilgisayar destekli telefonla görüşme) yöntemiyle gerçekleştirildi.

CHP İlk Sırada!

Bugün Sözcü yazarı Aytunç Erkin tarafından paylaşılan ankette, olası bir erken seçim yapılması halinde partilerin alabileceği oy oranları belirtildi. AREA Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmanın sonucunda, 31 Mart’ın lideri CHP’nin listenin ilk sırasında olduğu görüldü. CHP’nin kararsızlar dağıtılmadan yüzde 25.8 aldığını açıklayan ankette, kararsız seçmen oranının dağıtılmasıyla birlikte bu oranın yüzde 34.5 seviyesine geldiği görülüyor. Yerel seçimlerle birlikte yapılan anketlerde ilk sırayı kaptırmayan ana muhalefet partisi, bu ankette konumunu korudu.

Partiler arasındaki sıralamada ikinci sırayı, 31 Mart’ta da ikinci sırada olan AK Parti elde etti. Kararsızlar dağıtılmadan yüzde 20.9 oy alabildiği tespit edilen AK Parti, kararsızların dağıtılmasıyla birlikte yüzde 28 oy oranına ulaştı. Üçüncü sırayı yüzde 7.6 ile MHP (kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 10.2) alırken, dördüncü sırayı ise yüzde 7.3 ile DEM Parti (kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 9.8) elde etti.

Kararsızların dağıtıldığı tablodaki diğer partiler ise şu şekilde; %5.3 İYİ Parti, %4.3 Zafer Partisi, %4.0 Yeniden Refah Partisi, %2.8 Türkiye İşçi Partisi.

Kararsızlar Listenin İkinci Sırasında!

Erken seçim senaryosuna göre yapılan ankette ortaya çıkan en önemli maddelerden biri, kararsız seçmen oranının listede ikinci sıraya kadar ulaşması oldu. CHP’nin elde ettiği yüzde 25.8’lik oy oranının hemen arkasından gelen kararsız seçmenler, yüzde 25.2 seviyesine ulaştı. Yapılan ankette kararsız seçmenlerin bir önceki seçimde hangi partiye oy verdiği soruldu. Bu soruya verilen cevaplarda %13.3 oy v %5.2 AK Parti, %3.3 İYİ Parti, %1.6 CHP, %1 MHP ve %0.4 Yeşil Sol Parti (Şimdiki DEM) yanıtları alındı.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Anketinde Mansur Yavaş Sürprizi!

AREA’nın yaptığı anketin bir diğer maddesinde, erken seçimin beraberinde yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ne de ilişkin veriler paylaşıldı. Bu verilerde CHP’den Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın aynı ankette rakip gösterilmesi ise, rakamların CHP nezdinde tartışılmasına yol açabilir.

Erken seçim anketinde Cumhurbaşkanlığı yarışının şu anki 1 numarası, %36.2 ile Ankara BB Başkanı Mansur Yavaş oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aynı ankette %24.7 seviyesinde oy yüzdesi tespit edilirken, listenin üçüncü sırada ise %20.9 ile İstanbul BB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yer aldığı görüldü. Bu anketteki kararsızlar oranı ise, %17.3 olarak tespit edildi.

Exit mobile version