Sayıştay ücretsiz ulaşım sebebiyle İmamoğlu ve meclis üyelerinin savunmasını talep etti

Sayıştay, İstanbul'da yıl başı, okulların açılış günü gibi belirli özel günlerde toplu taşımanın ücretsiz olması uygulamasının kamu zararına neden olduğunu iddia etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) üyeleri ile İBB Başkanı İmamoğlu'na bu konuda tebligat gönderildi.

sayistay habermeydan

Sayıştay ücretsiz ulaşım sebebiyle İmamoğlu ve meclis üyelerinin savunmasını talep etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesinin denetimi sırasında, Sayıştay, milli ve dini bayramlarda, İstanbul’un fethinin yıl dönümünde, okulların açıldığı gün gibi özel günlerde toplu taşımanın ücretsiz sağlanmasının toplam 161.5 milyon TL kamu zararına neden olduğu iddiasıyla, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve tüm partilerin meclis üyelerinden savunma talep etti. Geçtiğimiz ağustos ayında, Sayıştay Başkanlığı, bu konuda dikkat çeken üç ayrı tebligat göndererek, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İBB Meclisi’nin AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP’li meclis üyelerini sorumlu tuttu. Tebligatlarda, 2022 yılı İBB bütçesi incelemesi sonucunda ücretsiz toplu taşıma ile ilgili meclis kararına imza atan meclis üyeleri, kararı onaylayan İBB Başkanı, ödeme emri evrakına imza atan harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlileri bireysel olarak sorumlu tutuldu.

Toplam 161.5 milyon TL zarar iddiasına göre; 2022 yılında 1 Ocak’taki yılbaşı tatili, milli bayramlar ve okulların açıldığı 12 Eylül günü gibi özel günlerde toplu taşımanın ücretsiz olması nedeniyle vatandaşların 126 milyon 535 bin 655 TL, 6 Ekim İstanbul’un kurtuluşu ve 29 Mayıs İstanbul’un fethi gibi tarihlerde ücretsiz ulaşımın 34 milyon 781 bin TL, İBB Meclis üyeleri ve muhtarların ücretsiz toplu taşımayı kullanması nedeniyle de 194 bin 464 TL kamu zararına neden olduğu savunuldu. İBB Başkanı İmamoğlu ve meclis üyelerine toplamda 161 milyon 511 bin TL tutarında kamu zararına yol açtıkları belirtilerek savunmaları istendi.

CHP’li İBB meclis üyeleri, savunmalarını Sayıştay Başkanlığı’na geçtiğimiz eylül ayında sundu. Savunmalarda, kamuya zarar olarak değerlendirilen toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanan yolcular için İBB tarafından yapılan ödemelerin mevzuata uygun olduğu vurgulandı. Ayrıca, mevzuata göre kamu zararının mal ve hizmet alımı nedeniyle yapılan ödemeler sonucu oluşabileceği üzerinde durularak, ilgili meclis kararlarıyla herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmadığı, tüm vatandaşlar için yüzde 100 indirim uygulandığı ifade edildi.

Sayıştay, savunmaları kabul ederse sorumlu tuttuğu kişileri sorgudan çıkaracak ve dosyayı kapatacak ya da savunmaları reddederek İBB Başkanı İmamoğlu, meclis üyeleri ve diğer yetkililere zimmet çıkararak 161.5 milyon TL’lik kamu zararının tahsili yoluna gidecek.

Exit mobile version