RTÜK’ten yayın ihlali yapan kanallara para cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV, Star, Show TV, Tele1, Halk TV, KRT ve Flash Haber'e yayın ihlalleri sebebiyle idari para cezası uyguladı.

RTUKten yayin ihlali yapan kanallara para cezasi habermeydan

RTÜK’ten yayın ihlali yapan kanallara para cezası.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV dahil 7 kanalda toplam 11 içeriğe yaptırım uygulanmasına karar verdi. “Kayda Geçsin” programına verilen cezada şikayeti yapanın Ülkü Ocakları Başkanı olduğu ortaya çıktı.

RTÜK’ten yapılan açıklamaya göre, bugün gerçekleştirilen haftalık olağan toplantıda izleme raporları görüşüldü. Yayımlanan bir dizide kadına yönelik şiddet sahneleri yer alması nedeniyle FOX TV hakkında idari para cezası kararı alındı.

Halk TV’ye ‘Kayda Geçsin’ programında Sinan Ateş ile ilgili yorumların yapılması nedeniyle Ülkü Ocakları Başkanı’nın şikayeti üzerine yüzde 3 ve terör örgütü IŞİD ile ilgili yorumlar nedeniyle de yüzde 3 para cezası verildi. “Kayda Geçsin” programında gazeteci Timur Soykan’ın “Sinan Ateş cinayeti” ve “Nasıl Olacak” programında da gazeteci Bahadır Özgür’ün IŞİD ile ilgili değerlendirmeleri nedeniyle Halk TV’ye iki kez yüzde 3 idari para cezası verildi.

İzleyicilerden çokça şikayet alan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da incelenmesi için müracaatta bulunduğu bir yapıma ilişkin de çocuk karakterlerin arasında geçen diyalogların “gayri ahlaki olarak izleyicilere aktarıldığı” gerekçesiyle yayıncı Star’a üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulandı.

Yine gazeteci Fatih Ertürk’ün “Başkentte Gündem” programında “5 Bin TL’lik emekli ikramiyesi” ile ilgili değerlendirmeleri, karar vericilere yönelik, eleştiri sınırlarını aştığı gerekçesiyle Flash Haber’e yüzde 3 idari para cezası verildi.

Bir gündüz kuşağı programında bir cinayetin ele alınması sırasında “yayınlanmaması gereken görüntülerin ekrana yansıtılması ve olaya ilişkin yapılan perdesiz konuşmalar” için de Show TV’ye üst sınırdan idari para cezası verildi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’den açıklama

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Üst Kurul toplantısında alınan kararlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, özellikle dizi filmlerle ilgili kurumların ve vatandaş bildirimlerinin arttığını ileri sürerek şu ifadelere yer verdi:

”Özellikle çocuk ve gençlerimizi olumsuz etkileyen içerikler tahammül sınırlarını çok aştı. Artık daha sıkı denetimler yapacağız. Üzülerek söylüyorum, bilhassa dizi filmlerle alakalı ikili diyalog sürecini tercih etmeden yaptırım gücümüzü ön planda tutacağız. İyi niyetli ikazlarımızın karşılık bulmadığını maalesef gördük. İzleme ve değerlendirme dairemize talimatı verdim. Yanlış yapanın gözünün yaşına bakılmayacak. Yanlışta ısrar eden, şiddeti kanıksatıcı içerikler üreten, milli güvenliği tehdit eden yayınlara asla ve asla izin veremeyiz.

Her beyanımda dediğim gibi, kırmızı çizgilerimiz açık. Dizi filmlerle ilgili bundan sonra uyarı gereği duymadan yasadan kaynaklanan yaptırım gücümüzü çekinmeden kullanacağız. Dizilerdeki kadın ve çocuk istismarı görüntüleri çizgiyi çok ama çok aştı. Yepyeni bir döneme giriyoruz. Tüm yapımcılarımızın toplumsal hassasiyetlere ve RTÜK kurullarına uygun olarak daha dikkatli olmaları kendi hayırlarına olacaktır.”

Exit mobile version