RTÜK’ten gündüz kuşağı programlarına ilişkin yeni düzenleme!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gündüz kuşağı programlarıyla ilgili etik ilke kararları aldı. Bu kararlara uymayan programlara ciddi yaptırımlar uygulanacağı açıklandı.

rtuk habermeydan

RTÜK’ten gündüz kuşağı programlarına ilişkin yeni düzenleme…

RTÜK, çocukların ekran başında olabileceği saatlerde yayınlanan şiddet içerikli görüntüler ve gayrimeşru ilişkilerin yer aldığı gündüz kuşağı programlarıyla ilgili vatandaş şikayetlerini değerlendirerek yeni kararlar aldı. Hazırlanan “Gündüz Kuşağı Programları Yayın Etik İlkeleri” oy birliğiyle kabul edildi ve bu ilkelerin uygulanması sıkı bir şekilde denetlenecek.

Söz konusu programlarda şiddet, istismar ve cinayet gibi suç teşkil eden konulara yer verilemeyecek. Ayrıca, özel hayatın gizliliğine saygı ilkesi gereği, kişilerin özel hayatlarına dair bilgi ve kayıtlar yayınlanmayacak. Katılımcılar, kendi ya da başkalarının özel hayatlarıyla ilgili beyanda bulunmaya zorlanamayacak.

Program sunucuları ve konuklarının, katılımcılara karşı psikolojik şiddet uygulamalarına izin verilmeyecek. Yayın içeriği, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olmamalı. Yayınlarda Türkçenin düzeysiz, kaba veya argo kullanımına da müsaade edilmeyecek.

Çocuk, Genç ve Zihinsel Engelli Bireyler Konuk Alınmayacak

Gündüz kuşağı programlarında çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireyler stüdyoya veya canlı bağlantıya konuk olarak alınmayacak. Bu kitleye yönelik yayınlarda, istismara yol açabilecek konuşmalardan ve suçlayıcı ifadelere yer verilmeyecek. Cinsel taciz ve tecavüz gibi konuları meşrulaştıran yayınlar yapılmayacak. Kadına yönelik şiddeti teşvik eden veya normalleştiren içeriklere de izin verilmeyecek.

RTÜK, 8 Mart’ta açıklanan “Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler”e aykırı yayın yapılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca, soruşturma aşaması henüz tamamlanmamış olaylar gündüz kuşağı programlarına konu edilmeyecek. Lekelenmeme hakkı gereği, aynı konuya tekrar yer verilmemesine özen gösterilecek.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yayımlanan etik ilkelere ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “‘Gündüz Kuşağı Programları Yayın Etik İlkeleri’ hayırlı olsun. Kararları, Üst Kurul’da oy birliğiyle çıkarttık. Yayınlardaki zararlı içeriklere karşı aile, çocuk ve kadınlarımızı korumak temel görevimizdir” dedi.

Exit mobile version