Rojin Kabaiş’in ölümüne dair yeni rapor

Van'da kaybolan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in ölümüne dair yeni bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, Kabaiş'in cesedinin kaybolduğu yerden Van Gölü kıyısına sürüklenmesinin doğal koşullar altında mümkün olduğu ifade edildi.

rojin kabais habermeydan

Rojin Kabaiş’in ölümüne dair yeni rapor…

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in ölümünü araştırırken, Rojin’in kaybolduğu yerden Van Gölü’nde cesedinin bulunduğu Mollakasım Mahallesi’ne kadar sürüklenme olasılığına dair bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti.

Bunun üzerine, Karadeniz Teknik Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanlığınca, mühendislik, fen, deniz bilimleri ve tıp fakültelerinden 6 uzmanın katkılarıyla bir rapor hazırlandı. Raporda, Van Gölü ve özellikle Erciş Körfezi’ndeki akıntı şemaları ve bunlara bağlı olası akıntı yönlerinin incelendiği belirtildi.

Raporda şu değerlendirmeye yer verildi: “Göle Van kıyılarından giren ve hareket kontrol mekanizması olmayan bir cismin, 27 Eylül itibarıyla Erciş yönünde kıyı boyunca taşındığı ve su altı kaya oyuğu veya kaya dolgu gibi engellerle takılmadığı takdirde, sonrasında kıyıdan açığa doğru taşınarak göl merkezine yöneldiği ve körfez dışı akıntılarla kuzeye taşınmış olması kuvvetle muhtemeldir.”

Başörtüsü ve terliklere dair raporda, başörtüsünün suya girdikten sonra çözülüp bedenden ayrılarak akıntı ve rüzgarla taşınmasının olası olduğu ifade edildi. “Bu, doğal koşullar altında başörtüsünün su yüzeyinde serbest yüzerek bedenden daha hızlı hareket etmesinin ve farklı noktalara taşınmasının normal bir durum olduğudur,” denildi.

Rapor, terliklerin su üzerinde sürüklenebileceği alanların belirlenmesinin zor olduğunu, terliklerin açığa doğru taşınarak gölün uzak kıyılarına ulaşabileceğini belirtti. Bu koşullar altında kaybolan terliklerin bulunma olasılığı hakkında da şu görüş ifade edildi: “Terliklerin gölün her yerinde bulunma ihtimali yüksektir.”

Suda boğulma vakalarına dair de bilgilere yer verilen raporda, boğulmuş bir cesedin genellikle su yüzeyine çıktıktan sonra akıntı, hava sıcaklığı, dalga hareketleri gibi çevresel faktörlerle farklı pozisyonlarda bulunabileceği vurgulandı. “Cesedin kıyıya nasıl ulaşacağını ya da farklı bir pozisyonda bulunup bulunmayacağını etkileyen birçok değişken olduğundan, tam pozisyonu hesaplamak oldukça karmaşık bir işlem olur,” denildi.

Exit mobile version