Putin TUSAŞ’a yapılan terör saldırısını kınadı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinde TUSAŞ'a yapılan terör saldırısını kınadı ve taziye dileklerini iletti.

Putin TUSASa yapilan teror saldirisini kinadi habermeydan

Putin TUSAŞ’a yapılan terör saldırısını kınadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Zirvesi’ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Putin’in, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziye dileklerine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “4 şehidimiz var, 14 yaralımız var. Bu menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” diye konuştu.

İki ülke arasında banka ödemelerindeki sıkıntıların çözülmesine yönelik çabaların sürdüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bu hususta bir mekanizma tesis edilmesi maksadıyla hazine ve maliye bakanlıklarımız, merkez bankalarımız temas hâlinde. Ticaret bakanlıklarımız arasında da bir kurumlar arası çalışma başlatıldı. Yaptırım kapsamında yer almayan ticari açıdan risk arz etmeyen ürünlerden oluşan bir listeyi geçen hafta heyetinize ilettik. Liste üzerinde mutabık kalınmasının ardından ödemeler için nasıl bir platform geliştirileceğine odaklanılacak.”

Görüşmede Türkiye ile Rusya ikili ilişkileri, Ukrayna-Rusya savaşının seyri, İsrail’in bölgede yayılan saldırıları, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Putin, TUSAŞ’a yapılan terör saldırısını kınadı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinde TUSAŞ’a yapılan terör saldırısını kınadı ve taziye dileklerini iletti.

Putin görüşmeden önce yaptığı konuşmada, Türkiye’nin BRICS’le iş birliği konusuna ilgi gösterdiğini belirterek “Avrasya Kıtası’nın doğusu ile batısını birbirine bağlayan ülkenizin otoritesi ve özel jeopolitik rolü göz önüne alındığında burada önemli fırsatlar görüyoruz.” dedi.

Rusya ve Türkiye’nin iyi komşuluk ve yapıcı ilişkilere sahip olduğunu belirten Putin, bu ilişkilerin çok sayıda alandaki uzun yıllara dayanan ortaklık tecrübesine dayandığının altını çizdi.

Bugünkü görüşmede, ticaret ve teknoloji alanındaki iş birliğinin etkinliğini artırmayı istişare edeceklerini ifade eden Putin, bu alanda iki ülkenin hızlı bir ilerleme kaydettiğini belirtti.

İki ülke ticaret hacmi 55,4 milyar dolara ulaştı

Putin, geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 55,4 milyar dolara ulaştığına işaret ederek “Bu yılın ocak-ağustos döneminde de bu gösterge yüzde 6,2 daha artış gösterdi.” diye konuştu.

Putin, Rus şirketlerinin Türkiye’nin metalürji ve otomotiv imalat sektörlerinde önemli projeleri hayata geçirdiğini söyleyerek Rusya’nın da Türkiye’nin doğal gaz alanında güvenilir bir tedarikçi olmaya devam ettiğini söyledi.

TürkAkım ve Mavi Akım boru hatları üzerinden geçen 20,5 milyar metreküp doğal gaz ihraç ettiklerini anlatan Putin, “Uluslararası doğal gaz merkezi kurulmasına yönelik girişimimizin uygulanmasıyla ilgili hazırlıklar devam ediyor. Bunun, daha dengeli fiyatlandırma mekanizmaları aracılığıyla bölgesel enerji güvenliğini önemli ölçüde güçlendireceğinden eminim.” dedi.

Exit mobile version