Muş’ta kışlık kavurma geleneği sürüyor!

Muş'un Karabey köyünde yaşayan vatandaşlar sabahın erken saatlerinde, kışın tüketecekleri kavurmalar için kazanları kurup, meşe ateşinde etleri kavurarak kış için stoklamaya başladılar.

mus ta kislik kavurma gelenegi suruyor habermeydan

Muş’ta kışlık kavurma geleneği sürüyor!

Muş‘un Karabey köyünde yaşayan vatandaşlar sabahın erken saatlerinde, kışın tüketecekleri kavurmalar için kazanları kurup, meşe ateşinde etleri kavurarak kış için stoklamaya başladılar.

Bin bir zahmetle hazırlanan etler, meşe odunu ateşine konulan büyük kazanlara doldurularak kendi yağında yaklaşık 2 saat kızgın ateşte kaynatılıp, suyu çekilinceye kadar pişiriliyor. Kazanın dip tutmaması için belli aralıkla tahta çubuklarla karıştırılan etler iyice kıvama geldikten sonra kaplara dolduruluyor. Kazanın dibinde kalan kızgın yağlar kaplara doldurulan kavurmanın üzerine boca edilerek muhafaza ediliyor.

Vatandaşlar, özellikle kış mevsimindeki kışlık et ihtiyaçlarını sonbaharda yaptıkları kavurmalarla karşılıyorlar. Hazırlanan kavurmalar ise yılbaşından sonra tüketilmeye başlanıyor.

Kışlık kavurma hazırlayan kadınlardan Meliha Demir, kavurma geleneğinin devam ettiğini ifade ederek, “Sonbahar mevsiminde bölgemizde kavurma yapıyoruz. İmkânı olan aileler 4-5 keçi kesiyor. Atalarımızdan beri kavurma yapma bizim kültürümüzdür. Yaptığımız kavurmaları kış mevsiminde misafirlerimize ikram ediyoruz. Özellikle kahvaltıda tükettiğimiz soğuk kavurmalar kültürümüzde önemli yere sahiptir. Yöremize has yemeklerde de kullanıyoruz” dedi.

Annesine kavurma yapılırken yardım eden Yunus Demir ise, “Kış mevsiminde tüketmek üzere yılın bu döneminde her aile kavurma yapıyor. Bazı aileler 3-4 veya 5 keçi kesiyorlar. Yaptığımız kavurmaları kaplara koyarak muhafaza ediyoruz. Yaptığımız kavurmaları yılbaşı itibari ile tüketmeye başlıyoruz” şeklinde konuştu.

Exit mobile version