Muş’un Hasköy ilçesindeki çiftçiler kar yağışının yetersizliği nedeniyle yaz aylarında traktör ve tırpanlarla biçtikleri otları patoza vererek saman haline getiriyorlar.
Yaz mevsiminde tırpan ve traktörlerle biçilen otlar, geleneksel olarak kış aylarında kar üzerinde hayvanlara yem olarak veriliyordu. Ancak Muş’ta bu yıl kar yağışının beklenenden az olması nedeniyle çamur içinde kalan yemliklerde otların doğrudan kullanımı zorlaştı. Bu durum karşısında üreticiler, biçilen otları patoza vererek saman haline getirdi. Elde edilen saman, dışarıda yeniden kurulan yemliklerde hayvanlara veriliyor.
Yaz aylarında hazırladıkları otları, karın az yağmasından dolayı patoza verdiklerini söyleyen çiftçilerden Alim Güner, “Hasköy ilçesine bağlı Koç köyünde oturuyorum. Bu sene havalar güzel. Ovada kar yağmadı. Yazın yaptığımız balyaları şu an patoza vurup saman yapıyoruz. Yerler çamur olduğu için otlar çamura giriyor hayvan yemiyor. Biz de otu saman yapıp yemliklerde hayvanlara veriyoruz. Daha temiz ve daha verimli oluyor” dedi.