Milli Eğitim Bakanlığı’ndan son karar: Teneffüs süresi güncellendi

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda öğrencilerin daha rahat bir şekilde yemek molası almalarını sağlamak amacıyla teneffüs sürelerinde değişiklikler uyguladı.

tenefus suresi habermeydan

Teneffüs süresi güncellendi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklikler yapılmasını öngören bir yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete’de yayımladı.

Yapılan değişiklikle, okula gelmeyen veya özürsüz olarak bir veya daha fazla derse katılmayan öğrencilerin durumu velilere bildirilecek. Bu bildirimler, devamsızlık 5. gününde, 10. gününde ve 15. gününde yapılacak. İlkokul 4. sınıflarda puanla değerlendirme uygulaması kaldırılarak, öğrencilerin gelişim düzeyleri öğretmen gözetimindeki etkinliklerle, oyun tabanlı değerlendirmelerle ve görev yerine getirme amaçlı ölçme değerlendirme araçlarıyla belirlenecektir. Sınıf geçme puanları Türkçe dersi için 70, diğer dersler için 50 olarak güncellenmiştir. Bu puanların altında not alan öğrencilerin sınıf geçme veya kalma kararı, şube öğretmenler kurulu tarafından verilecektir.

Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ödül alınması için gereken puanlar, Türkçe dersi için 70 ve diğer dersler için 50 olarak yeniden düzenlenmiştir. Ölçme ve değerlendirmeye ilişkin yeni bir yaklaşım benimsenerek Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Okullarda öğrencilerin beslenmelerini daha rahat yapabilmeleri için teneffüs sürelerinden biri en az 20 dakika olarak belirlenmiştir.

Yönetmeliğe göre bir ders saati 40 dakika olarak kabul edilmekte olup, tekli eğitim verilen okullarda bir teneffüs en az 20 dakika, diğer teneffüsler en az 15 dakika, ikili eğitim verilen okullarda ise teneffüsler en az 10 dakika olarak planlanmıştır. Doğum yapan öğretmenlerin nöbet tutmama hakkı 2 yıla çıkarılmıştır. Öğrencilerin kişisel verilerinin korunması amacıyla fotoğraf, görüntü ve seslerinin izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılması yasaklanmış ve veli ile rehberlik öğretmeni gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması gerekmektedir.

Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların temel ihtiyaçları ve öz bakım süreçleri için katkı payı alınabilmesine olanak sağlanmıştır. Öğrencilerin okulda aktif görev almalarını teşvik etmek amacıyla ‘günlük sınıf sorumlusu’ uygulaması başlatılmıştır. Yatılı bölge ortaokullarında nöbet tutan öğrencilerin güvenliği ve eğitim saatleri göz önünde bulundurularak yatakhane nöbeti kaldırılmıştır. İlk yardım dolaplarında sadece ilk yardım malzemeleri bulundurulabilecek ve ihtiyaç halinde sadece görevli personel tarafından kullanılabilecektir.

Ayrıca, depremden etkilenen illerdeki okul öncesi eğitim kurumlarında 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında katkı payı alınmayacaktır. Mevsimsel tarım işçileri ve göçebe aileler, çocuklarının eğitimine erişimlerini sağlamak amacıyla çocuklarının kayıtlı olduğu okullara gitmek istedikleri yerleri bildirecek, çocuklarını yeni okullara kaydettirecek ve devamını sağlayacaklardır. Zorunlu ilköğretim çağını aşan ilkokul öğrencileri, eğitimlerinin takibini yapılabilmesi için halk eğitimi merkezine yönlendirileceklerdir. Okul öncesi eğitim kurumları, çocukların güvenli ve nitelikli bir ortamda eğitim almalarını sağlamak amacıyla etkinlik/oyun odaları, oyun alanları ve bahçelerle donatılacaktır.

Exit mobile version