Mevlüt Çavuşoğlu İsrailli mevkidaşıyla buluştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrailli mevkidaşı Eli Cohen ile bir basın toplantısı düzenledi.

cavusoglu israil habermeydan

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta yaşanan 2 büyük depremin ardından Türkiye’ye dünyadan yardım yağdı. Bu kapsamda Yunanistan’la birlikte ilk yardımı gönderen ülkelerden olan İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu söz konusu toplantıda şöyle konuştu:

‘İlk defa bir araya geldik. İlişkilerimiz yeni bir döneme girdi. Ortak çıkarlar ve karşılıklı saygı temelinde istişarelerimiz sürecek.’

Açıklamalarının devamında deprem sonrasında yaşanan dayanışmaya parmak basan Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile ilgili konuştu. Yapılan insani yardım ve destek mesajlarının iki ülkenin ilişkilerini farklı bir noktaya taşıdığını belirten Bakan Çavuşoğlu, ‘Depremle birlikte Yunanistan ile yeni bir sayfa açtık’ dedi.

FİLİSTİN KONUSU

Filistin meselesinde yaşanan tırmanmanın sona ermesine yönelik beklentilerini de değerlendirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Özellikle yasa dışı yerleşimlerin genişletilmesi ve iki devletli çözüm çabalarına zarar verecek adımlardan kaçınılmasının önemini vurguluyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

‘450’DEN FAZLA PROFESYONELİ TÜRKİYE’YE GÖNDERDİK’

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan sonra konuşmasına başlayan Eli Cohen, “İsrail, ilk günden Türkiye’ye 450’den fazla bu anlamda profesyonel çalışan arama kurtarma ekibini gönderdi.” dedi.

Türkiye ve İsrail’in tarih boyunca işbirliği yaptığını hatırlatan Cohen, “İki ulus, uzun bir tarihi dostluk bağıyla da işbirliği bağıyla da birbirine bağlanmıştır ve birçok Yahudi, Türkiye’den geldikleri için gurur duyuyorlar.” ifadelerini kullandı.

UÇUŞLAR TEKRAR BAŞLAYACAK

Açıklamalarının devamında Cohen iki ülke arasındaki uçuşların tekrar başlayacağını belirterek “İsrail’in iki gün içerisinde uçuşları da tekrar başlayacak ve üç temel hava yolumuz uçuşlarını başlatacaklar Türkiye’ye. 800 bin İsrailli, son yıl içerisinde İsrail’i ziyaret ettiler ve kesinlikle bu rakamı bir milyona çıkaracağız.” sözlerine yer verdi.

Exit mobile version