Meclis 1 Ekim’de açılıyor! Yeni yasama yılındaki ana gündem başlıkları neler?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni dönemdeki en önemli gündem başlığı ekonomi olacak.

Yeni yasama yilindaki ana gundem basliklari habermeydan

Meclis 1 Ekim’de açılıyor! Yeni yasama yılındaki ana gündem başlıkları neler?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Ekim Salı günü Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasıyla yeni yasama yılına başlayacak. Meclis’in ilk mesaisinde ise gündem ekonomi olacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, milletvekillerine sunum yapacak. Sunumda son ekonomik gelişmeler değerlendirilecek. Merkez Bankası Başkanı Karahan’ın, küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesinde kapsamlı bir sunum gerçekleştirmesi bekleniyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 28. Dönem 3. Yasama Yılı öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Yeni yasama yılında Genel Kurulda ilk olarak Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin görüşmelerini tamamlayacaklarını anlatan Güler, daha sonra komisyon görüşmeleri tamamlanan tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ile 9. Yargı Paketi’nin TBMM Genel Kurulu’nun gündemine geleceğini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarının devam ettiğini vurgulayan Güler, “Ülkemizin siber güvenliği, bilişim sistemine yönelik altyapı güvenliği noktasında Milli Güvenlik Kuruluna sunulan rapor kapsamında bazı arkadaşlarımızı görevlendirdik.” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği ve karbon salınımı başlığı altında birçok çalışma yapıldığını anlatan Güler, “İklim Değişikliği Başkanlığımız ile bir çalışmamız var. Önümüzdeki dönemlerde bu kapsamdaki çalışmayı gündemimize alacağız.” dedi.

Avrupa Birliği ülkelerinin bu konuda yayınladığı raporlara ve gündemlerine aldıkları tarihsel süreçlere dikkati çeken Güler, hazırlık süreci içinde bunun hem vergisel boyutu hem de uyum süreci açısından bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Güler, “Bunun takibini yapacak, koordinasyonunu sağlayacak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız bünyesinde bu sürecin işletilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

REKABET KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK

Rekabet Kanunu ile ilgili de bir çalışmalarının olduğunu açıklayan Güler, “Günümüzün koşullarına uygun olarak, internet üzerinden servis hizmeti sunan bir ortam oluşturulmuş durumda. Burada da diğer paydaşlarla özellikle Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu Başkanlığı ile bu hizmeti sunan büyük şirketlerin piyasa hakimiyetinin rekabet şartlarını ihlal edip etmediğini, kötüye kullanıp kullanmadığını hem izleme hem denetimi kapsamında bir çalışma sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konuyu da gündemimize alacağız.” bilgisini verdi.

İçişleri Bakanlığı ile belli bir aşamaya getirdikleri bir çalışmanın da bulunduğuna işaret eden Güler, “Ruhsatsız silahlar konusunda da bazı önemli silah parçalarının cezalandırılması hususunda bir değerlendirme yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu kanun da gündemimize gelecek.” diye konuştu.

 

Exit mobile version