Ortak sınav tarihleri değişti!
Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği gereğince, okullarda “sınav haftası” uygulamasının nasıl olacağı belirtilmiştir. Buna göre, 1. dönem 1. sınavlar ekim ayının son haftası ile kasım ayının ilk haftası arasında, 1. dönem 2. sınavlar aralık ayının son haftası ile ocak ayının ilk haftası arasında, 2. dönem 1. sınavlar mart ayının son haftası ile nisan ayının ilk haftası arasında, ve 2. dönem 2. sınavlar mayıs ayının son haftası ile haziran ayının ilk haftası arasında gerçekleştirilmesi planlanmıştır.
Ancak 2023-2024 eğitim öğretim yılına özgü olarak 1. dönem 1. sınav haftası tarihlerinde değişikliğe gidildi. Millî Eğitim Bakanlığınca illere gönderilen yazıda “Okullarda gerçekleştirilen cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamalarının daha etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla 2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem 1. sınavlarının tarihleri güncellenmiştir. Bu bağlamda 2023-2024 eğitim öğretim yılı; 1. dönem 1. sınavları, 30 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında, 1. dönem 2. sınavları ise 25 Aralık 2023-05 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.” denildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapmıştır. Bu değişiklikler arasında kayıtlardan teneffüs sürelerine, cep telefonu kullanımından öğrenci görüntülerinin paylaşılmasına ve sınıf geçme puanlarına kadar bir dizi konu yer almaktadır.
Yeni yönetmelikte öne çıkan noktalar şunlardır:
- İlkokul ve ortaokullarda öğrencilerin sınıf ve öğretmenleri kura yöntemiyle e-Okul sistemi üzerinden Bakanlık tarafından belirlenecektir. Velinin talebi üzerine rehberlik servisinin hazırladığı rapor alınarak bir defaya mahsus şube değişikliği yapılabilir.
- İlkokulda sınav uygulaması kaldırılmıştır. Öğrencilerin başarısı, öğretmenler tarafından yönlendirilen ders etkinliklerine katılımları ve verilen görevleri yerine getirme amacıyla ölçme araçları kullanılarak takip edilecektir.
- Türkçe dersi için sınıf geçme puanı 70’e, diğer dersler için ise 50’ye yükseltilmiştir. Bu puanların altında kalan öğrencilerin sınıf geçme veya kalma durumları öğretmenler kurulunda belirlenecektir.
- Ortaokul ve imam hatip ortaokullarında ödül alma kriterleri, Türkçe dersi için 70 ve diğer dersler için 50 puan ortalama baz alınarak güncellenmiştir.
- Teneffüs süreleri, tekli eğitim yapılan okullarda 15 dakikadan 20 dakikaya yükseltilmiş, ikili eğitim yapılan okullarda ise 10 dakika olarak kalmıştır.
- Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar, Türkçe dersinden yıl sonu puanı 70’ten az olanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı 50’den az olan öğrencilerin sınıf geçme veya sınıf tekrarına ilişkin kararlar ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda alınacaktır.
- Doğum yapan öğretmenlerin nöbet tutmama hakkı daha önce 1 yılken 2 yıla çıkarılmıştır.
- 11 ilde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında katkı payı alınmayacaktır.
- Öğrencilerin görüntüleri, herhangi bir nedenle sosyal medyada paylaşılamayacak ve paylaşılabilmesi için veli ve rehberlik öğretmeni gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması gerekecektir.
- Okul içinde cep telefonu kullanmak, diğer öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilecek davranışları alışkanlık haline getirmek veya okul personeli ve öğrencileriyle ilgili kişilik haklarını ihlal edecek şekilde ses veya görüntü kaydetmek ve yayınlamak, okul değiştirme yaptırımına tabi olabilecek davranışlar olarak kabul edilmektedir.