Mahir Polat’ın tahliyesi için itiraz dilekçesi verildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yürütülen terör soruşturması kapsamında 23 Mart 2025’te tutuklanan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın avukatı müvekkilinin tahliyesi için itiraz dilekçesini verdiklerini açıkladı.
Polat’ın, savcılığın müzekkeresi doğrultusunda dün cezaevi kampüsünde bulunan hastaneye sevk edildiği, burada dahiliye, göğüs hastalıkları, psikiyatri, üroloji ve genel cerrahi branşları tarafından muayene edildiği aktarılan dilekçede, “Bu muayene bulgularının heyet raporu şeklinde tanzim edilerek Mahir Polat’ın Adli Tıp Kurumuna sevk edileceği bilgisi tarafımıza şifahen ulaşmıştır.” ifadesi kullanıldı.
5275 Sayılı Kanun’un 16/2 maddesine göre hastalık nedeniyle infaz ertelemenin kriterinin, mahkumun hayatı için kesin bir tehlike teşkil etmesi olduğuna işaret edilen dilekçede şunlar kaydedildi:
“Oysa Mahir Polat hükümlü değil, tutukludur. Tutuklu hakkında sağlık durumu ve cezaevinin sağlık koşulları üzerindeki etkisi bağlamında adli kontrol hükümleri doğrultusunda tahliyesine karar verilmesi için cezaevi koşullarının hayatı için kesin bir tehlike teşkil ettiğinin tespitine ihtiyaç yoktur. Cezaevi koşullarının sağlığına zarar verdiğinin veya orada bulunması dolayısıyla yaşadığı acil durumların sağlığı ve yaşamı üzerinde tehlike teşkil edip etmediğinin tespiti yeterlidir. Mahir Polat’ın tutuklanmasının akabinde cezaevi koşulları nedeniyle mütemadiyen yüksek tansiyon altında bulunması ve hayati tehlikeyi gündeme getirecek şekilde cezaevi dışındaki hastanelere iki kez sevk edilmesi, başlı başına tahliye nedenidir.”
Mahir Polat kimdir?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı. Kültürel miras ve şehircilik alanında uzmanlaştı, özellikle İstanbul’daki tarihi yapıların korunması ve restorasyonu üzerine çalışmalarıyla tanındı.
İBB Miras’ın kurucusu. Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri. Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı.
1976 yılında Erzincan’da doğdu ve 14 yaşına dek bu şehirde yaşadı. İstanbul’a geldikten sonra, kendi deyimiyle “akran şiddeti” nedeniyle liseyi birinci sınıfta bıraktı. Babasının yanında iki yıl çalıştıktan sonra okula dönerek liseyi tamamladı.
002 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. 2003 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Tarihi Yüksek Lisans bölümünde eğitimine başladı. 2008 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anabilim Dalı Müzecilik Bölümü’nde müzelerin küratöryel etkinlikleri üzerine hazırladığı tezi ile lisansüstü eğitimini tamamladı. Aynı bölümde 2011 – 2015 yılları arasında misafir öğretim görevlisi olarak kültürel miras mevzuatı üzerine ders verdi.
2005 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde başladığı görevini 2009 yılından itibaren Vakıf Uzmanı olarak sürdürdü. 2014-2016 arasında Akaretler Atatürk Müzesi ve 2016-2019 Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi müdürü olarak görev yaptı. Bu süreçte pek çok müze kurulumu ve restorasyon çalışmaları içerisinde yer aldı. Tarihi kültürel çevre koruma, müze bilim, dinsel kültürel sosyal tarih, toplumsal hafıza ve mimarlık tarihi alanlarında çalışmaları bulunuyor.
Tarih Vakfı Mütevelli Heyeti, Europa Nostra Türkiye, Vakıf Uzmanları Derneği üyesi. İBB’ye yönelik “Kent Uzlaşısı” soruşturması kapsamında 23 Mart 2025’te tutuklandı.