LGS tercih kılavuzu resmi olarak yayımlandı

2023 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanmış olup, bakanlığın resmi internet sitesinden erişilebilir durumdadır.

lgs habermeydan 2

LGS tercih kılavuzu resmi olarak yayımlandı.

Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na göre, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumu tercih süreci 3-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilebilecektir.

Merkezi yerleştirme işlemleri, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları için geçerlidir. Bu okullara yerleştirme, merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden en fazla 10 okula kadar tercih yapabileceklerdir.

Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır. Eğer sınav puanı eşitlik durumu oluşursa, öncelik sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, 8, 7 ve 6. sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8. sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana göre belirlenecektir.

Yerel yerleştirme işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara göre gerçekleştirilecektir.

Yerel yerleştirme işlemlerinde öğrencilerin tercih sıralaması şu kriterlere göre değerlendirilecektir:

  1. Öğrencinin ikamet adresi: Öğrencilerin yerleştirme işlemlerinde öncelikli olarak ikamet ettikleri bölgedeki okullara yerleştirilmeleri sağlanacaktır.
  2. Okul başarı puanı üstünlüğü: Öğrencilerin okul başarı puanlarına göre yerleştirme yapılacaktır. Bu puan, öğrencinin 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanlarının ortalamasıdır.
  3. Özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı: Öğrencilerin özürsüz devamsızlık yaptıkları gün sayısı az olduğunda bu durum tercihlerinde avantaj sağlayacaktır.

Eşitlik durumunda ise sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacaktır.

Yerel yerleştirme tercihleri, tüm öğrenciler tarafından yapılmalıdır, sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler de dahil olmak üzere. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tercih ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacaktır.

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler tercih yapamayacaklardır.

Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabileceklerdir. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabileceklerdir.

Yerel yerleştirme tercihleri ilk olarak yapılacak ve öğrenciler en fazla 5 okulu tercih edebileceklerdir. Aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecektir. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara tercih yapan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için de tercih yapabileceklerdir.

Nakiller iki dönemde gerçekleştirilecektir. Her iki dönemde de merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecektir.

Depremzedeler için ise pozitif ayrımcılık uygulanacak ve deprem bölgelerindeki öğrenciler tercihlerini 2022-2023 eğitim öğretim yılının 1. dönemini tamamladıkları illerdeki kayıt alanlarına göre yapabileceklerdir.

Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 24 Temmuz tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sitesinde ilan edilecektir.

Bu bilgiler, 2023 yılına yönelik geçerli olan Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na dayanmaktadır.

 

Exit mobile version