Kira sözleşmelerinde e-Devlet dönemi başlıyor!

Hazine ve Maliye Bakanı, ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiren açıklamayı yaptı. e-Devlet Kira Sözleşmesi uygulaması geliyor. Düzenlemeler 2024'ün sonuna kadar tamamlanmış olacak.

Kira Kontrati Habermeydan

Konut sahipleri ile kiracılar arasında imzalanan kira sözleşmesi, her iki tarafında haklarını güvence altına alıyor. Yapılan sözleşme, ileride yaşanacak sorunları ya da talepleri kontrol altına almada büyük önem taşıyor. Sözleşmeye her iki tarafında uyması gereken maddelerin yazılması ve bu maddelere tarafların uyması gerekiyor. Aksi durumlarda karşılıklı yasal süreçler başlatılıyor. Taraflar arası anlaşmazlıklar ve yasallığı sorgulanan sözleşmelere bağlılık konusunda davaların sayısı çok yükseldi. Ayrıca kayıt dışı ekonomi adı verilen büyük bir vergi kaybı da söz konusu. Ancak Türkiye’de milyonlarca ev sahibi kira sözleşmesi yapmıyor. Resmi bir sözleşme olmadığı içinde kira geliri üzerinden vergiler ödenmiyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 291 kurum ve kuruluşla işbirliği yaparak 900 öneriyi değerlendirdiklerini ve 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nı yürürlüğe koyduklarını açıkladı. Bu kapsamda 2025 sonuna kadar kayıt dışılığın önlenmesi için 44 farklı adım atılacak. Bu kapsamda kira sözleşmeleriyle ilgili de atılacak adımlar, 2024 sonuna kadar tamamlanmış olacak. Düzenlemeyle birlikte kira sözleşmeleri artık E-Devlet üzerinden yapılabilecek. Ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşmeyi resmiyete dökmeye zorlayan bu uygulama hem taraflar arası çatışmanın hem de yüksek vergi kaybının önüne geçecek.

 

 

Exit mobile version