Kağıthane-İstanbul metro hattı bugün hizmete başlıyor

Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattı bugün açılıyor. 8 durağın bulunduğu metro hattı sayesinde Kağıthane'den İstanbul Havalimanı'na 24 dakikada gidilebilecek.

kagithane istanbul havalimani metro acilisi habermeyden

Türkiye’nin en hızlı metrosunun kullanılacağı hat, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın katılımıyla açılıyor. Açılışın saat 14.00’te yapılması planlanıyor. 8 istasyonun yer aldığı metro hattı Kağıthane’den İstanbul Havalimanı’na 24 dakikada gidilebilecek. Saatte 120 kilometre hıza sahip araçlar da bu hatta kullanılacak. Metro hattı, günde 800 bin yolcuya hizmet verebilme kapasitesine sahip metro hattı yapı itibarıyla benzerlerinden ayrılıyor. İstasyona girişten itibaren farklılıklar dikkati çekiyor. Yolcuların rahat ve güvenilir bir şekilde metroya ulaşabilmesi için giriş bölümünde 20 turnike yer alıyor. Metro hattının bekleme salonları da havalimanı’na yakışır şekilde tasarlandı. Koltuklar uçak koltuğu şeklinde, bilgi ekranları ise uçak penceresi şeklinde dizayn edildi. Peronlarda paks diye ifade edilen peron ayırıcı kapı sistemleri mevcut. Araç perona gelip park pozisyonu aldıktan sonra kapı devreye giriyor. Yolcuların güvenli bir şekilde giriş çıkışı sağlanıyor.

34 kilometre uzunluğunda olan metro hattının önümüzdeki aylarda Gayrettepe bölümünün de faaliyete geçmesiyle hat uzunluğu 37,5 kilometreyi bulacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu metro hattıyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “İstanbul havalimanı Metrosu, dünyanın transit merkezine, dünyanın en büyük havalimanına bağlanacak bir hat. Rekorların kırıldığı bir proje. Arnavutköy’e de bağlanınca 69 kilometrelik bir uzunluğa ulaşacak. Sıfırdan yaratılan bir sistem kuruldu. Tamamen yerli ve milli imkanlarla yapıldı. Diğer metrolarda da bu sistem kullanılabilecek. Sistem tek bir kumanda merkezinden yönetilebilecek. Saatte 120 kilometre hıza ulaşacak. Türkiye’nin en hızlı metrosu olacak. Şubat ayı içerisinde Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi hattını açacağız. Kazlı Çeşme-Sirkeci metro hattını ise Nisan-Mayıs gibi bitirmeye çalışıyoruz. Arnavutköy’den başlayıp, Kayaşehir’den geçerek Marmaray’a kadar uzanan 31 buçuk kilometrelik hattı bu yıl hizmete alacağız. Altunizade-Üsküdar-Ümraniye hattı da 2024 yılında açılacak. Hızlı trenin İstanbul Havalimanı’nda bir durağı olacak. Metroyla entegre edilecek. İstanbul Havalimanı’ndan Ankara’ya kadar gidilebilecek. İstanbul ulaşım master planı sorunları çözecektir. İstanbul’un ulaşım sorununun çözülmesi için raylı sistem projelerinin bir an önce bitmesi gerekiyor. 2023’te köprü ve otoyollara zam yapılmayacak. Karar yılın tamamını kapsayacak. Farkı devlet karşılayacak.”

İstanbul Havalimanı Metro ücreti, kısa mesafe 9.90 olacak, mesafe uzadıkça 12 TL’ye çıkacak. Hatta yer alacak duraklar ve isimleri şöyle; Kağıthane – Hasdal – Kemerburgaz – Göktürk – İhsaniye – İstanbul Havalimanı – Kargo Terminali.

İstanbul Havalimanı metrosuna ulaşabilmek için metrobüs kullanmak durumunda olanlar ilk etapta metrobüs ile Mecidiyeköy istasyonuna ulaşacak buradan alta inerek M7 Yıldız – Mahmutbey metrosuna binecekler ardından Kağıthane durağında inerek havalimanı’na aktarma yapabilecekler.

Exit mobile version