Kadıköy Belediyesi’ne, 39 Yıl Sonra Gelen Haciz Şoku!

1983 yılında yapılan bir yol çalışması nedeniyle suçlu bulunan Kadıköy Belediyesi, yakın dönemde kesilen cezayı ödemediği için hacizle karşılaştı.

kadikoy belediye 1

Kadıköy Belediyesi, 39 yıl önce yapılan bir kamulaştırma işlemi nedeniyle haciz memurlarıyla karşı karşıya geldi. Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın odasındaki eşyalar hakkında haciz tutanağı tutan memurlar, belediyenin borcu ödememesi halinde mal kaldırımı yapma hakkı elde edecek. 2019’da sonuçlanan dava hakkında 3 yıldır ödeme emri bulunan belediye, bu ödemeyi gerçekleştirmediği gerekçesiyle haciz sürecine dahil olmak durumunda kaldı.

Kadıköy’e bağlı Fenerbahçe Mahallesi’nde yer alan, Ordinaryus Profesör Ali Fuat Başgil’in evinin bahçesindeki bir kısmı yol ve sokak çalışmasına dahil eden belediye; 1983 yılında yapılan kamulaştırma işlemiyle ilgili hiçbir ödeme yapmamıştı. Ali Fuat Başgil’in varisleri olan Hatice Sema Taşan ve Ziya Sunay’ın bu olayı mahkemeye intikal ettirmesi ise; Kadıköy Belediyesi’nin uzun yıllar sonra kamulaştırma kararına ilişkin ödeme yapmasını gerektirdi. 2017 yılında belediye aleyhine açılan dava, Taşan ve Sunay’ın lehine sonuçlandı.

İstanbul 5. İcra Dairesi’nin “kamulaştırmasız el atma” kararı almasıyla birlikte bu dava, belediyenin suçlu bulunduğunu tescil etti. 2019 yılında tamamlanan davanın sonucunda, Kadıköy Belediyesi’nin 629 bin 666 TL para cezasına çarptırıldığı öğrenildi. Bu miktarı 3 yıldır ödemeyen belediyeye haciz memurlarını gönderen İstanbul 5. İcra Dairesi; Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın makam odasıyla birlikte, spor ve konferans salonunda da tutanak tuttu. Kamu yararına olmadığı tespit edilen eşyaları tutanağa ekleyen icra memurları; ödemenin yapılması istenen 6 aylık süre boyunca mal kaldırma işlemi yapmayacak.

 

Haczedilen Eşyaların Yediemini Başkan Odabaşı Oldu!

Kadıköy Belediye Başkanlık Binası’nda haciz işlemlerini tamamlayan icra memurları; Başkan Odabaşı’nın odasında bulunan televizyon, ses sistemi ve klima gibi ürünleri haczetti. Ayrıca yine başkanlık binası içerisinde yer alan spor salonu malzemeleri ve konferans salonundaki televizyonlar da; haczedilen ürünler arasında yerini aldı. Haciz tutanağına dahil edilen bu eşyalar hakkında mal kaldırma işlemi yapılmazken; belediyeye 629 bin 666 TL cezayı ödemesi için 6 ay süre verildi. Bu miktarların davacılara ödenmemesi durumunda ise; malların belediye bünyesinden alınması ve satışa çıkarılması planlandı.

İcra memurları tarafından haczi yapılan mallar, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve İBB bünyesindeki bir avukatın yediemin olarak tayin edilmesi sonucunda belediyede kaldı. Bu statüyle birlikte Başkan Odabaşı, haciz kararı verilen eşyaların emanetçisi konumuna geldi. Belediyeye kesilen cezanın ödenmesi durumunda ise, hacizli mallar yeniden Kadıköy Belediyesi’nin envanterine dahil edilecek. Belediye tarafından haciz işlemine dair hiçbir açıklama yapılmadı. Ali Fuat Başgil’in varislerinin de konu hakkında hiçbir beyanat vermediği ve sadece davanın takipçisi olduğu biliniyor.

Bu yılın Haziran ayında da yine geçmişten kalan bir dosya nedeniyle haciz memurlarıyla karşı karşıya gelen Kadıköy Belediyesi; 2013 yılında alınan bir imar kararındaki şuyulandırma bedelinin artırılması sebebiyle haciz işlemi yapıldığını belirtmişti. Bu dönemde yapılan hacizde istenen bedeli ödeyen belediyenin, yakın dönemde bir kez daha ortaya çıkan yeni dosyayı da kısa süre içerisinde kapatmak istediği öğrenildi.

Exit mobile version