İsveç’te Kur-an’ı Kerim’e yönelik yapılan saldırıya Dışişleri’nden kınama

Irak’ın Stokholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim’i hedef alan saldırıya Türkiye'den sert tepki geldi.

Isvecte Kurani Kerime yonelik yapilan saldiriya Disislerinden kinama habermeydan

İsveç’te Kur-an’ı Kerim’e yönelik yapılan saldırıya Dışişleri’nden kınama.

Irak Büyükelçiliği önüne geniş polis koruması altında gelen Momika, çevredekilerin tepkisine rağmen Kur’an-ı Kerim’i ve Irak bayrağını yere atıp üzerine basarak, İslam’a hakaret içeren sözler sarf etti. Kur’an nüshalarına ve Irak bayrağına ayağını silen Momika, Irak’ta Şii lider Mukteda es-Sadr’ın da fotoğrafının bulunduğu bir kağıtla ayaklarını sildi, daha sonra Irak bayrağını da yaktı. Yaşanan provokasyona Türkiye’den tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle; Stokholm’de 28 Haziran 2023 tarihinde bir Caminin önünde Kur’an-ı Kerim’e yapılan aşağılık saldırının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinde 12 Temmuz 2023 tarihinde kabul edilen kararla, Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar dini nefret olarak tanımlanmıştı.

İsveç’ten, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Konseyi’ndeki yükümlülükleri başta olmak üzere uluslararası sorumlulukları çerçevesinde, İslam dinine ve milyarlarca inananına yönelik bu nefret suçunun önlenmesi için artık caydırıcı tedbirler almasını bekliyoruz.

Türkiye, bu tür saldırıların yaşandığı ülkelerle, İslam düşmanlığı, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve ayrımcılık alanlarında beraber çalışmaya hazırdır.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da İsveç’teki eyleme tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

”İsveç’te Kuran-ı Kerim’e karşı yapılan alçaklığı şiddetle kınıyorum. Bu eylem, demokrasi ve özgürlüklerin temel değerlerine yapılmış bir hakaret ve insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. İsveç hükümeti arkasına sığındığı kanun, karar ve uygulamalarını artık gözden geçirmelidir.

İsveç halkının da asla kabul etmeyeceği bu tür provakatif eylemlere izin veren İsveç makamlarını akla ve izana davet ediyorum. Yeryüzünde herkes birbirinin kutsalına saygı duymak zorundadır. Asıl özgürlük, bu saygıyı sağlamakla oluşacaktır!”

Exit mobile version