İstanbul’da sanat dolu 16 günde 1000’den fazla etkinlik!

"İstanbul, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ne ilham veren Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile kültür ve sanat dolu bir deneyim yaşadı. 16 gün süren bu festival, Atatürk Kültür Merkezi ile Galataport güzergahında binin üzerinde etkinliği ziyaretçilere sunarak büyük bir coşku yarattı. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin 8. durağı olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 50'den fazla farklı mekanda eğlenceli ve renkli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yaptı.

istanbul sanat habermeydan

İstanbul’da sanat dolu 16 günde 1000’den fazla etkinlik düzenlendi.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk kez 2021 yılında İstanbul Beyoğlu’nda başlatıldı ve şimdi Türkiye’nin dört bir yanındaki sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Geçen yıl 5 ayrı şehirde gerçekleştirilen festivaller, bu yıl 11 farklı şehri binlerce etkinlikle kültür ve sanatın merkezine dönüştürüyor.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında konserlerden sergilere, tiyatro gösterilerinden opera ve baleye, söyleşilerden atölye çalışmalarına, çocuklara özel etkinliklerden gastronomiye kadar binin üzerinde etkinlik düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açılışını yaptığı festival boyunca, İstanbul Sinema Müzesi’nde “Star Wars Fan” sergisi, Grand Pera Cercle D’Orient’de “Eskizden Piksele Dijital Sanat” sergisi ve Meşher Sanat Galerisi’nde “Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar” sergisi gibi etkinlikler sanatseverlerin ilgisini çekti. Şehrin Festivali ayrıca “212 Photography İstanbul” sergisi, St. Benoit Kilisesi’nde “Evrenin Sessiz Gösterisi” sergisi, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Nıck Brandt, The Day May Break” sergisi gibi program ve mekanlarla zengin bir keşif rotası sundu. AKM’de gerçekleştirilen “Yüz’de Yüz Birlikte Var Olmak”, “Andy Warhol Pop Art İstanbul” ve “Balkan Naci İslimyeli” sergileri, sanatseverler tarafından büyük beğeni topladı. İstanbul Resim Heykel Müzesi’nde Artı700, Hat ve Kaligrafik Eğilimler, Osman Hamdi Bey ve Güzel Sanatlar Akademisi Hat Koleksiyonu sergileri İstanbullular ile buluştu.

Rami Kütüphanesi de Anadolu Arifleri ve Alimleri Yazma Eser Sergisi, “Geleneği Korumak” Ebru, Minyatür, Hüsn’i Hat Unsurlarını Koruma Eylem Planı Çalıştayı ve geleneksel el sanatlarına yönelik birçok atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı.

Festivalde, 240 yıllık tarihe sahip Rus Mariinsky Orkestrası gibi dünyanın ve Türkiye’nin ünlü seslerinin yanı sıra birçok yerli ve yabancı ünlü isimlerin konserleri büyük ilgi gördü. Ayrıca, İstanbul, Mersin ve Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestraları önemli eserleri sahneledi ve Ozan Neşet Ertaş’ın eserleri de senfoni orkestrası eşliğinde seslendirildi.

Festivalin finali, Pazar gününe denk geldiği için İstanbullular, AKM ve Galataport’u akın etti. Ziyaretçiler, etkinliklerden büyük keyif aldı ve İstanbul’un kültürel zenginliğine ve sanatsal etkinliklerine büyük bir ilgi gösterdiler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri ile ülkenin kültürel zenginliklerini vurgulayarak şehirlerin marka değerine de katkı sağlamayı amaçlıyor. Festivaller, sanat, zanaat, gastronomi, sohbet, gösteri, eğlence gibi birçok etkinliği her yaştan sanatseverle buluşturuyor. 2021’de İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan festivaller, 2022’de İstanbul’a ek olarak Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya’da devam etti ve bu yıl 11 aynı ilde düzenlendi. 2023’te ise İzmir ve Antalya’da festivaller düzenlenecek.

Bu büyük ölçekli festivaller, yaklaşık 100 gün sürecek ve 500’den fazla mekanı kullanacak. Festivallere 30 bine yakın sanatçı katılacak ve toplamda 4 binden fazla etkinlik düzenlenecek.

Exit mobile version