İstanbul’da 5 Restoran Michelin Yıldızı İle Ödüllendirildi!

Dünya'nın en prestijli restoran değerlendirme sistemi olan Michelin Rehberi, bu yıl Türkiye'de de 5 restoranı Michelin Yıldızı'yla ödüllendirdi.

michelin yildizi 1

Bu yıl ilk defa Türkiye’de değerlendirmelerde bulunan Michelin Guide, 2023 yılı için yaptığı ilk seçmelerde listesine dahil ettiği İstanbul restoranlarını açıkladı. Dünya‘nın en prestijli restoran değerlendirme sistemi olarak bilinen Michelin Rehberi; İstanbul içerisinden tam 53 restorana kataloğunda yer verdi. Ayrıca Michelin’in üst sınıf restoran olarak tanımladığı yerlere verdiği yıldızlama sisteminde de; 5 İstanbul restoranı Michelin rehberlerinin kriterlerini sağladı ve Michelin Yıldızı ödülünü kazandı.

Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde; Michelin Rehberi’nde yer almaya layık görülen restoranların şefleri ve yöneticileri yer aldı. 53 restoranın İstanbul içerisinde en üst seviyede olduğu tescillenirken; 5 restoran ise Michelin Yıldızı ile taçlandırıldı. 2023 yılının ilk seçkisi olarak konumlanan İstanbul restoranları rehberi; Dünya gastronomi haritasında Türkiye’nin yerini tescillemiş oldu. Michelin rehberine giren İstanbul restoranları, bu seçki sonrasında şehrin etkinlik rehberi içerisinde kalıcılaşma konusunda önemli bir adım atmış oldular.

Michelin rehberlerinin değerlendirmesiyle ortaya çıkan sonuçlarda; Michelin Yıldızı ödülü haricindeki değerlendirmelerde de Türk restoranları yer aldı. Yeşil Yıldız, Bib Gourmand, Michelin Genç Şef ve Michelin Servis Ödülü gibi kriterlerde de Türk işletmecileri ve şefleri ödüllendirildi. Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, İstanbul’un önemli bir kültürel mirasının olduğunu ve bunun gastronomik yolculuğuna da yansıdığını söyledi. Michelin seçkisinin de bu noktadan yola çıktığını belirten Poullennec; kimliğini, geleneklerini ve aynı zamanda yenilikleri es geçmeyen restoranların seçkide boy gösterdiğinin altını çizdi.

2 Michelin Yıldızı Ödülü Turk Fatih Tutak’ın!

Michelin Guide seçkisinde verilen en yüksek ödül olan 3 yıldıza hiçbir Türk restoranı ulaşamadı. Ancak hemen altındaki değerlendirme ödülü olan 2 yıldız ise; yerli mutfağın sunumundaki performansıyla Turk Fatih Tutak restoranına gitti. 1 Michelin Yıldızı ödülü ise Araka, Nicole, Neolokal ve Mikla’nın oldu. 1 Michelin Yıldızı ile ödüllendirilen Neolokal, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları sayesinde Yeşil Yıldız ödülünün de sahibi oldu. Ödüllerin takdim eden isimlerden olan Gwendal Poullennec; Michelin Rehberi’ne giren ve yıldız ile taçlandırılan restoranların, yerel ve uluslararası gurmelerin şehrin gastronomi açısından önemini gösterebileceklerine inandıklarını belirtti.

Michelin Yıldızı alan Araka’nın şefi olan Zeynep Pınar Taşdemir; ülkemizde gastronomi değerlendirmesinin yeterli derecede iyi olmadığını düşündüğünü ve Michelin değerlendirmesinin kendileri için çok kıymetli olduğunu söyledi. Ülke mutfağına nötr bir gözle bakılması sayesinde başarılara ulaşabileceklerini söyleyen Taşdemir, ödülün de kendisi için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu vurguladı.

Hem Michelin Yıldızı hem de Yeşil Yıldız alan Neolokal’in şefi Maksut Aşkar ise; bu ödülün kendisi açısından gurur verici olduğunu ve Michelin’in Türkiye’ye gelmesinin ileride yetişecek gençleri de motive edeceğini söyledi. Aldığı ödülle genç şeflere cesaret kaynağı olabilmekten dolayı mutlu olduğunu belirten Aşkar; Michelin Guide sayesinde içine kapanık olarak gördüğü Türk mutfağının dünyaya açılabilme imkanına kavuşacağını da sözlerine ekledi.

Michelin Rehberi’nde Bib Gourmand ödülüne layık görülen restoranlar ise; Pandeli, Karaköy Lokantası, Alaf, Aheste, Tershane, Giritli, Calipso, Cuma, Sade Beş Denizler Mutfağı ve Aman da Bravo kuruluşları oldu. Fiyat performans dengesinin maksimize eden restoranlara verilen bu ödül, Michelin Rehberi’nde yer seçmek isteyenler için ayırıcı bir nitelikte. Michelin Genç Şef ödülünün sahibi, Mürver Restoran’dan Mevlüt Özkaya oldu. Michelin Servis Ödülü ise Sunset Grill & Bar’a gitti.

Michelin Rehberi’nde yer alması kararlaştırılan ve özel ödüllerde adı anılmayan diğer restoranlar ise şu şekilde; Zuma, Nobu, İnari Omakase Kuruçeşme, Çok Çok Thai, Banyan, Glens, 1924 İstanbul, Spago, St. Régis Brasserie, Azur, Khorasani, Deraliye, Octo, Ocak, Yeni Lokanta, Eleos Beyoğlu, Sofyalı 9, Kubbeli Lounge, Lokanta 1741, Matbah, 1924 İstanbul, Atölye, Topaz, Tatbak, Aqua, Aila, Feriye, Seraf, Park Fora, Şans, 29, Beyti, Kıyı, Balıkçı Kahraman, Kiss the Frog, Tuğra, ve Rumelihisarı.

Exit mobile version