İSKİ’den Kamuoyuna Su Tasarrufu Çağrısı Yapıldı!

İstanbul'un Ocak 2023 itibarıyla kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalması, İSKİ'nin vatandaşları tedbire yönlendirmesini beraberinde getirdi.

su 01

Bu yıl kendisini hissettirmesi beklenen küresel ısınma nedenli kuraklık, Türkiye’de de problemli bir sürecin ortaya çıkma ihtimalini doğurdu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ); kuraklık sürecine girilmemesi adına, vatandaşların alması gereken birkaç tedbiri kamuoyuyla paylaştı. Kuraklık nedeniyle yaşanabilecek sorunlara değinen İSKİ; tüm Dünya’da olduğu gibi, Türkiye’de de birtakım tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğunu belirtti. Su tasarrufunun artık bir mecburiyet olduğunu söyleyen İSKİ; tasarrufu yaygınlaştırmak için 21 maddelik bir önlem paketi paylaştı.

İSKİ yetkilileri; insanların günlük ihtiyaçlarını karşılarken dahi su israfına dahil olduğu ve bunu henüz fark edemediğini belirtmekte. Uzun tutulan banyo süreleri, tamir edilmeyen ve sürekli sızdıran musluklar, elde yıkanılan bulaşıklar ve daha pek çok unsurun; su israfında önemli gider kalemleri arasında olduğu tespiti de paylaşıldı. Ellerin yıkanmasında suyun açık tutulması nedeniyle, temizlik için gerekli olandan 3 kat daha fazla su harcandığını belirten İSKİ; duş süresinde bir dakikalık kısalmanın bile, yılda 18 ton suyun israf edilmesinin önüne geçeceğini söyledi.

“Bulaşıkları Makinede Yıkamak, Tasarruf İçin Öncelik Olmalı!”

Su tasarrufu ile ilgili alınması gereken genel tedbirleri açıklayan İSKİ; kişilerin gün içerisinde tükettiği önemli kalemlerin birçoğundan kaçınabileceği pratik yolların bulunduğunu dile getirdi. Örnek olarak bulaşık makinesinde yıkama işlemi yapmanın çok daha sağlıklı ve tasarruflu olduğunu söyleyen İSKİ; her yıkamada 110 litrelik bir tasarruf yaşandığını açıkça belirtti. Ayrıca su israfındaki en büyük yüzdeyi tuvalet ve banyonun kapsadığını açıklayan kurum; genelde yapılan tüm tüketimlerde de, su ayak izinin takibinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Su Tasarrufunu Azaltacak 21 Tavsiye!

İSKİ’nin su tasarrufu ile ilgili vatandaşa yaptığı tavsiyeler, 21 ana başlıkta birleşti. Bu başlıkları kamuoyuyla paylaşan İBB’nin su işlerinden sorumlu kurumu İSKİ; bu tasarruf kalemlerinin sebeplerini de kısa notlarla açıkladı. İSKİ’nin tavsiyeleri şu şekilde:

1- Damlayan muslukların tamiri. Bu tedbirle yılda 6 ton su israfı önlenmekte.

2- Musluk altlarındaki vanaların bir miktar kısılması veya musluk başlarına perlatör takılması. Akan suda yüzde 50 tasarruf sağlar.

3- Tuvalet rezervuarlarını daha küçük hacimli versiyonlarıyla değiştirme.

4- Duş sürelerini yalnızca bir dakika kısaltma.

5- Duş esnasında sabun kullanırken musluğu kapatma.

6- El, yüz yıkama veya tıraş esnasında suyu kapalı tutma.

7- Kombinin suyu ısıtmasını beklerken akan suyu başka bir ihtiyaç için biriktirme.

8- Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam doldurmadan çalıştırmama.

9- Bulaşıkları mutlaka makinede yıkama. Her yıkamada 110 litre tasarruf sağlar.

10- Çamaşırları mutlaka makinede yıkama. Yılda 9 ton tasarruf sağlar.

11- Sebze ve meyveleri akan suda değil, kap içerisine akıtılan suyla yıkama.

12- Ev tipi arıtma cihazlarından çıkan suyun da kullanıma alınması.

13- Sulama yapılıyorsa sabah veya akşam saatlerinde yapma.

14- Buharlaşma kaynaklı kayıpları önleme.

15- Damla sulama sistemine geçme.

16- Arabaları kova ve fırça ile yıkama.

17- Halıları yıkamak yerine silme yoluna gitme.

18- Sokaklarda oluşan su kaçaklarını İSKİ’ye bildirme.

19- Kağıtta yaşanan su kaybı sebebiyle, faturaların tamamında dijital faturaya geçme.

20- Tüketilen her malzemede su kullanıldığını bilme.

21- Tasarruf amaçlı yapılan her şeyin alışkanlık haline getirilmesi.

 

Exit mobile version