İmamoğlu sahte diploma soruşturmasında ifade verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, üniversite diplomasının sahte olduğu iddiasına yönelik “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermek üzere adliyeye geldi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğuna dair yapılan ihbarlar ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan rapordaki bulgular doğrultusunda soruşturmayı sürdürüyor.
Daha önce 26 Şubat’ta ifade vermesi için savcılığa çağrılan İmamoğlu, kamu görevleri nedeniyle o tarihte ifade veremeyeceğini belirterek mazeret dilekçesi sunmuştu.
İMAMOĞLU ADLİYEYE GELDİ
Soruşturma çerçevesinde İmamoğlu, “resmi belgede sahtecilik” iddiasıyla ifadesini vermek üzere Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na geldi. Yaklaşık bir saat süren ifadesinin ardından adliyeden ayrıldı.
İMAMOĞLU’NUN İFADESİNE DAİR DETAYLAR
İmamoğlu ifadesinde eğitim sürecine dair şu bilgileri paylaştı:
İlk olarak Kıbrıs’a, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin inşaat bölümüne kayıt yaptırmak için gittiğini ancak işletme okumak istediğini belirtti. Üniversiteleri gezdikten sonra 1988 yılında Girne Amerikan Üniversitesi İşletme Bölümü’ne kaydolduğunu söyledi. “Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne kaydım olduğu iddiası doğru değil, üniversite hayatıma doğrudan Girne Amerikan Üniversitesi’nde başladım” dedi.
Tartışmalı tarihler hakkında ise, YÖK’ün belirttiği gibi 1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nin Türkiye’de tanınan bir kurum olmadığını bildiğini ancak o dönemde İstanbul Üniversitesi’ne geçiş ilanlarını takip ederek başvurduğunu ifade etti. 1989 yılında bazı öğrencilerin benzer bir süreçten geçtiğini duyduğunu ve bu doğrultuda hareket ettiğini belirtti.
YÖK RAPORUNDAKİ BULGULAR
YÖK tarafından hazırlanan raporda, 1988, 1991 ve 1992 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’ne gönderilen yazılarda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) sadece Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin resmen tanındığı ifade edildi.
Ayrıca, ABD’de bulunan Southeastern Üniversitesi’nin YÖK tarafından tanındığı ancak Girne Amerikan Üniversitesi ve diğer yurtdışı kampüslerinin tanınmasının mümkün olmadığı yönünde karar alındığı raporda yer aldı.
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının sahte olduğu iddiasına ilişkin “resmi belgede sahtecilik” suçundan açılan soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma yazısı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığının yazılarının üniversiteye ulaştığını bildirdi. Açıklamada, “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının yazısı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yazısı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığının 17 Şubat 2025 tarihli ‘Araştırma Raporu’nda yer alan tespitler çerçevesinde Üniversitemiz bünyesinde gerekli inceleme ve işlemler tesis edilerek, neticesinden ilgili kurumlara ve kamuoyuna bilgi verilecektir” ifadeleri kullanıldı.