İbrahim Yumaklı Kimdir? Bakanlık Öncesinde Hangi Görevlerde Bulundu?

Bu ayın başında açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin Tarım ve Orman Bakanı, bir önceki dönemin bakan yardımcısı İbrahim Yumaklı oldu.

ibrahim yumakli 1

28 Mayıs’ta yapılan seçimlerin ardından en çok merak edilen konulardan biri de, Tarım ve Orman Bakanlığı’na kimin getirileceği olmuştu. Özellikle de yaz aylarında çıkma ihtimali görülen yangınlar ve tarım politikalarıyla ilgili yeni düzenleme gereksinimleri; kamuoyunun bu yöndeki merakını yükselten başlıca unsurlar oldu. Geçtiğimiz dönemde bakan yardımcısı olarak görev alan İbrahim Yumaklı; Tarım ve Orman Bakanı olarak 4 Haziran’da göreve getirilen isim oldu. Bakanlıktaki tecrübesi sebebiyle öne çıkan Yumaklı; bu ay itibarıyla yaz aylarında gündeme gelmesi beklenen birçok önemli konudaki baş sorumlu olarak öne çıkmakta.

İbrahim Yumaklı kimdir? Bakanlık öncesinde hangi görevlerde bulundu? Tarım alanında ne gibi tecrübeleri var? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

İbrahim Yumaklı’nın Hayatı

1969 yılında Kastamonu’da dünyaya gelen İbrahim Yumaklı, sonraki yıllarda ise eğitim hayatına İstanbul ve Bursa’da devam etti. Bakırköy İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan Yumaklı; üniversitede ise Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Üniversite mezuniyeti sonrasında çalışma hayatına atılan Bakan Yumaklı; uzun yıllar boyunca ünlü boya firması Marshall Boya’nın idari birimlerinde çalıştı. 1993’te ithalat işlemleri uzmanı olarak işe alınan Yumaklı; sonraki yıllarda ise firmanın mali işlerinden sorumlu oldu.

Marshall Boya’nın bağlı bulunduğu Akzo Nobel Türkiye şirketinde de önemli konumlar edinen İbrahim Yumaklı; 2011 yılına dek firmanın mali işlerinden sorumlu yönetici olarak çalıştı. 2011 yılında medya sektörüne transfer olan Bakan Yumaklı; Katar merkezli Al Jazeera’nın yönetim ekibine dahil oldu. 2012’de Al Jazeera Türkiye isimli televizyon kanalının yöneticiliğine getirilen Yumaklı; bu görevi 2015’e dek sürdürdü. Medyada edindiği tecrübe sayesinde kamuda da dikkat çeken Yumaklı; 2016 yılında Anadolu Ajansı’nın Uluslararası Operasyonlar Direktörlüğü’ne getirildi.

Anadolu Ajansı’ndaki görevinde yalnızca 10 ay kalan İbrahim Yumaklı; Ekim 2016’da bu görevden ayrıldı. Aynı tarihlerde Genel Müdür ve İcracı Yönetim Kurulu Üyesi olarak GÜBRETAŞ firmasına atanan Bakan Yumaklı; tarım alanındaki yöneticilik tecrübesini ise bu firmada edindi. Tarım desteğinin önemli firmalarından olan GÜBRETAŞ’ın yöneticiliğini 2022 yılına dek sürdüren Yumaklı; 7 Nisan 2022’de Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bakan yardımcısı olarak görev almaya başladı.

Tarım alanındaki tecrübesini bakan yardımcılığında da başarıyla kullandığı bilinen İbrahim Yumaklı; 1 yıldan fazla süren görevinin sonunda daha üst bir pozisyona getirildi. 4 Haziran 2023’te açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Tarım ve Orman Bakanı olarak görevlendirilen Yumaklı; 2016’dan bu yana yer aldığı tarım sektöründe, artık bürokrasideki en üst kademeyi temsil etmekte.

Exit mobile version