Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yerli ve milli ilk insanlı süpersonik jet uçağımız Hürjet, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Türkiye Yüzyılı’na armağan olsun, hamdolsun” ifadelerini kullandı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Hürjet’in hangardan çıkarak ilk uçuşuna ait görüntüleri de paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçağın önceki başarılarına da değindi. Hürjet’in ilk enerji verme testini 26 Aralık 2022 tarihinde başarıyla geçtiğini, 30 Ocak 2023 tarihinde ilk kez motorun başarılı bir şekilde çalıştırıldığını ve 18 Mart 2023 tarihinden itibaren taksi testleri için pistle buluştuğunu belirtti.
25 Nisan 2023 tarihinde, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim Uçağı projesinin bir parçası olan uçak, kanatlarını ilk kez gökyüzüyle buluşturdu. Projenin çalışmaları Ağustos 2017’de başlamıştı. İlk komponentin üretimi tamamlandıktan sonra, 10 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen törenle nihai montaj hattına taşındı. Montaj faaliyetleri tamamlandıktan sonra, yer testleri (iniş takımı, kablaj, kanopi mekanizma, elektrik testleri) başlatıldı. Uçak, aviyonik sistem, elektrik sistemi ve yakıt testlerinin tamamlanmasının ardından, 30 Ocak 2023 tarihinde motor çalıştırmasını başarıyla tamamladı. Bu, projenin en önemli virajlarından biriydi.
18 Mart 2023 tarihinden itibaren taksi testlerini gerçekleştiren HÜRJET, 25 Nisan 2023 tarihinde tekerlerini yerden tamamen kesti ve gökyüzüyle buluştu. Piste ilk uçuşu için çıkan uçak, 07:35’te havalanarak 26 dakika havada kaldı ve emniyetli bir şekilde iniş yaptı. Test sırasında, HÜRJET 14.000 ft. irtifaya çıktı ve 250 knot hava süratine ulaştı. Tüm sistemleriyle beklenildiği gibi çalışan HÜRJET, ilk uçuş testini başarıyla tamamladı.
HÜRJET, ilk uçuşunun ardından tasarım zarfı içerisinde uçuş testlerine devam edecek. Bu projenin farklı varyantları arasında Jet Eğitim Uçağı, Akrotim Gösteri Uçağı, Harbe Hazırlık Uçağı, Red Aircraft ve Uçak Gemisi Versiyonları yer almaktadır. HÜRJET, 45 bin ft. üst irtifa limitine sahip ve 1.4 kat ses hızında uçuş yapabilme kabiliyetine sahip bir uçaktır.