Hrant Dink davasında sıcak gelişme!

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ölümüyle ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı 15 sanığın davası, Yargıtay tarafından kısmen bozularak, yeni bir gelişme yaşandı.

hrant dink habermeydan

Hrant Dink davasında sıcak gelişme…

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 22 Haziran 2023’te Hrant Dink’in öldürülmesi davasıyla ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını değerlendirdi. Bu dava, çoğu kamu görevlisinden oluşan 37 sanığın yargılandığı bir davaydı. Yargıtay, bu dava hakkında kararı kısmen onaylayıp, bazı sanıkların dosyasını bozma kararı verdi. Yargıtay’ın bozma ilamında, olayın içerisinde Jandarma İstihbarat ve Emniyet İstihbarat elemanlarının bulunduğunu ve örgütsel bir amaç doğrultusunda hareket ettiklerini belirtti. Bu nedenle büyük ölçekli örgütsel eylemlerin plansız ve rastgele gerçekleştirilemeyeceği vurgulandı.

Bu bozma sonrasında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeni bir duruşma düzenlendi. Tutuksuz sanıklar Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılıç mahkemeye fiziksel olarak katıldı, ancak 12 sanık Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Hrant Dink’in ailesini temsil eden avukatlar da duruşmada hazır bulundu. Cumhurbaşkanlığı avukatı da duruşmaya katılma talebinde bulundu, ancak Dink ailesi avukatları, Yargıtay’ın kararının esasa dair itirazları kapsamadığını ve dosyanın esasına bakılmadığını belirterek şu aşamada bir şey söylemeyeceklerini ifade etti.

Mahkeme Başkanı, Yargıtay’ın verdiği kararın kısmen bozulduğunu belirterek taraflara bu bozma ilamına uyulup uyulmadığını sordu. Sanıklar, bozma ilamına uymama talebinde bulundular. Mahkeme heyeti, usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasına karar verdi. Bazı sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti ve bir kısım sanıkların dosyadan ayrılmaları talebini reddetti. Taraflardan kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini sunmaları istendi, ve celse arasında bu dilekçeler değerlendirilerek savcıya gönderilmesi için dosyanın esas hakkındaki mütalaanın hazırlanmasına karar verildi. Duruşma 10 Ocak 2024 tarihine ertelendi.

Davanın geçmişine bakıldığında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin ihmali davasını 26 Mart 2021’de karara bağlamıştı. 78 sanığın bulunduğu bu davada, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında olduğu 13 firari sanığın dosyası ayrılmıştı. Kararda, cinayetin FETÖ/PDY’nin amaçları doğrultusunda işlendiğine kanaat getirildiği ve toplam 26 sanığın farklı suçlardan mahkûmiyet kararı aldığı belirtilmişti. Bazı sanıklar beraat ederken, bazıları için dava düşürülmüştü.

Exit mobile version