Gazeteciler ve öğrenciler duruşmada: Dosyalar ayrıldı, duruşmalar ertelendi

CHP'nin tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolara katılan 189 kişi, İstanbul Adliyesi'nde iki ayrı davada hakim karşısına çıktı. 90 gencin yargılandığı dava, salon yetersizliği nedeniyle ikiye bölündü. 99 sanıklı davada ise 8 gazeteci ve 4 avukatın dosyalarının ayrılmasına karar verildi.

IMG 0632

Gazeteciler ve üniversite öğrencileri hakim karşısına

Gazeteciler ve öğrenciler duruşmada…

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolarda tutuklanan ve sonrasında serbest bırakılan üniversite öğrencileri ile gazetecilere açılan davaların ilk duruşmaları, bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülmeye başlandı.

Duruşmalara çok sayıda milletvekili, siyasetçi ve yerli-yabancı basın mensubu katıldı. Adliye çevresi adeta abluka altına alındı ve binaya girmeye çalışanlar engellerle karşılaştı.

İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, öğrenciler ve gazeteciler Bülent Kılıç, Yasin Akgül, Zeynep Kuray, Gökhan Kam, Kurtuluş Arı, Ali Onur Tosun, Hayri Tunç ve Emre Orman’ın da aralarında bulunduğu 99 kişi, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak, ihtara rağmen dağılmama” suçlamasıyla yargılanıyor. Sanık sayısının fazla olması nedeniyle duruşma, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alındı. Duruşma sırasında, avukatlar yetkiye dair taleplerini iletmek istedi ancak mahkeme heyeti bu talepleri kabul etmeyince kısa bir tartışma yaşandı. Avukatlar alkışlarla protesto etti ve ardından ara verildi. Hakim ve savcının salona gelmesiyle duruşmaya devam edildi.

Gazetecilerin Dosyası Ayrıldı

Mahkeme, gazetecilerin dosyalarını ayırmaya karar verdi. Ayrıca, davada sanık olan 4 avukatın dosyaları da ayrıldı.

Gençler İfade Veriyor

Gazetecilerin ve avukatların dosyalarının ayrılmasının ardından, duruşmada gençlerin ifadeleri alınmaya başlandı. Bir genç, Kadıköy’deki eyleme katıldığını ve elinde sigara ile çay bardağıyla fotoğrafının çekildiğini belirterek, suçlamaların tamamını reddetti. Bir başka genç ise üniversite dışında anayasal hakkını kullandığı için 19 gün hapis yattığını ve tahliye kararı alındıktan sonra tutuklu yargılanmak üzere tekrar cezaevine gönderildiğini ifade etti. Diğer bir genç, Kadıköy’deki barışçıl eylemin ardından fotoğraf çekildiğini ve daha sonra sabah saatlerinde gözaltına alındığını söyledi. Bir başka sanık ise, Saraçhane’deki eyleme katıldığını belirterek, kendilerine darp eden polislerin yargılanması gerektiğini söyledi ve suçlamaları reddetti.

Bir başka sanık, protestolara katıldığını ve polis tarafından herhangi bir uyarı yapılmadan ayrıldığını, ancak evinde gözaltına alındığını belirterek beraat talebinde bulundu.

90 Genç İçin Duruşma Ertelendi

Saraçhane eylemleri nedeniyle gözaltına alınan 90 gencin yargılandığı davanın ilk duruşması, İstanbul 65. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Ancak salonun küçük olması nedeniyle duruşma 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna taşındı. İstanbul Baro Başkanı İbrahim Kaboğlu ve sanık avukatları beraat talep ettiler, ancak savcı, tüm sanıkların dinlenmesinden sonra esas hakkındaki mütalaasını açıklayacaklarını belirtti.

Beraat Talebi Reddi

Beraat talepleri reddedildi. Kaboğlu, usule ilişkin bir karar verilmemesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini öne sürerek duruşmanın ertelenmesini talep etti. Ayrıca, avukatlar, salonun fiziki yetersizliğinden dolayı uygun bir salon sağlanana kadar duruşmanın ertelenmesini istedi.

90 gencin yargılandığı dava, salon yetersizliği nedeniyle ikiye ayrıldı. 45 kişinin temmuz ayında yargılanmasına karar verildi, diğer 45 kişinin duruşma tarihi ise daha sonra belirlenecek.

Exit mobile version