Fetullah Gülen için cenaze töreni yapıldı

Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı Fethullah Gülen, Pazar günü Pensilvanya'daki bir hastanede yaşamını yitirdi.

fetullah gulen habermeydan

Fetullah Gülen için cenaze töreni yapıldı.

Ankara’nın 2016’daki başarısız darbe girişiminin sorumlusu olarak gördüğü Fethullah Gülen, Amerika Birleşik Devletleri’nde hayatını kaybettikten sonra Perşembe günü New Jersey eyaletindeki Skyland Stadyumu’nda cenaze töreni düzenlendi. Törenden sonra Gülen, uzun yıllar yaşadığı Pensilvanya’nın Saylorsburg kasabasındaki çiftliğinin bahçesine defnedildi.

Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen anma töreni, Fransız haber ajansı Agence France-Presse (AFP) tarafından canlı yayınlandı. Associated Press (AP) haber ajansı ise törene binlerce kişinin katıldığını bildirdi.

Fetullah Gülen Kimdir?

Fetullah Gülen, 27 Nisan 1941’de Erzurum’un Pasinler ilçesinde doğmuş bir vaiz ve imamdır. 1999 yılından beri ABD’de yaşayan Gülen’in liderliğindeki yapılanma, Türkiye’de “Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)” olarak tanımlanmaktadır.

Şeffaflık konusunda eleştirilerin hedefi olan Gülen yapılanması, Türk hükümeti içinde bir “paralel yapı” kurmakla, sınav sorularını çalmakla, Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nu öldürmekle, çeşitli “kumpas davaları” düzenlemekle ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimini organize etmekle suçlanıyor. Gülen, tüm bu suçlamaları reddetse de, yapılanmaya yönelik eleştiriler ve itiraflar artış göstermektedir.

Gülen yapılanması hakkındaki ilk dava 1999 yılında açıldı. Savcı, Gülen’in anayasal düzeni değiştirme amacıyla yasadışı örgüt kurduğunu iddia ederek hapis talebiyle dava açmıştı. 2013’te iktidar ile Gülen yapılanması arasındaki ilişkilerin bozulmasının ardından, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra çok sayıda kişi cezaevine gönderildi.

Ancak, Gülen yapılanmasına yakın bazı milyarder iş insanlarının cezaevine girmemesi ve alt düzey mensupların cezaevine alınması, sıkça eleştirilen bir durum haline geldi. Eski AK Parti milletvekili Şamil Tayyar, bu durumu bir “FETÖ borsası” olarak nitelendirerek, rüşvet vererek serbest kalan iş insanlarının olduğunu iddia etti. Tayyar, “Milyon dolarlar dönüyor. Evet, itirafçı adı altında işadamlarını serbest bırakıyorlar,” şeklinde açıklamada bulundu.

Exit mobile version