Eylem Tok ve oğlunu kurye yakalattı

İstanbul Kemerburgaz'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne sebep olduğu kaza sonrası yurt dışına kaçan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur, bugün Amerika Birleşik Devletleri'nde mahkeme önüne çıkacak

eylem tok habermeydan

Eylem Tok ve oğlunu kurye yakalattı.

Timur Cihantimur, 1 Mart’ta İstanbul Kemerburgaz’da ehliyetsiz kullandığı araçla ölümlü bir kazaya neden olmuştu. Daha sonra annesi Eylem Tok ile birlikte önce Mısır’a, ardından da ABD’ye kaçmışlardı. Anne ve oğlu için Türkiye tarafından kırmızı bülten çıkarılmış ve yakalanmaları sağlanmıştı. Bugün başlayacak olan ABD’deki dava sürecinde Türkiye’nin iade için sunduğu deliller değerlendirilecek. Boston’daki duruşma saat 18:00’de başlayacak.

17 yaşındaki Cihantimur’un ABD vatandaşı olması nedeniyle Türkiye’ye iade edilemeyebileceği belirtiliyor. Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında suçluların iadesi konusunda karşılıklı yardım anlaşması bulunsa da, her iki ülke kendi vatandaşını zorunlu olarak iade etme yükümlülüğünde değil. Ancak ABD, kendi vatandaşının iadesi konusunda karar verebilir. Bu durumda Cihantimur’un iade sürecinde son söz ABD’ye ait olacak.

Anne Eylem Tok için ise pasaportunun Kasım 2024’te dolacağı ve iade sürecinin uzaması durumunda sınır dışı edilebileceği belirtiliyor. Son bilgilere göre, Eylem Tok ve oğlu Türk kurye tarafından Boston’da yakalandı. Türk kurye, kaldıkları rezidansın yakınındaki restorandan sürekli sipariş veren Tok ve Cihantimur’u tanıyarak polise ihbarda bulundu.

Avukat Handan Bakbak, “Bence iade edilecekler. ABD, bu tür bir profili iade etmelidir ve bence bu yönde karar verecektir. Bu kaçış masumane değil, planlı bir kaçıştı. Küba’ya kaçışları daha özgür bir ülke arayışıyla bağlantılıydı. ABD’de güçlü bir yargı sistemi var, bu durumu kontrol altına almak istediler” şeklinde konuştu. Bakbak, “ABD sisteminde suç nerede işlendiyse orada yargılama yapılır. Bu nedenle, iade sürecinin hızla sonuçlanmasını bekliyorum” dedi.

Exit mobile version