Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış hayatını kaybetti

Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış yaşamını yitirdi.

yasar yakis habermeydan

Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış hayatını kaybetti.

Alınan bilgiye göre, bir süredir Ankara’da Özel Güven Hastanesi’nde tedavi gören Yaşar Yakış, 85 yaşında hayatını kaybetti. Eski diplomat olan Yakış, 19 Kasım 2002 – 14 Mart 2003 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştu.

Yaşar Yakış Kimdir?

Yaşar Yakış, 1 Ağustos 1938’de Akçakoca, Düzce’de doğdu. Türk diplomat ve siyasetçi olan Yakış, ilk yurtdışı görevinde Anvers Başkonsolosluğu’nda muavin konsolos olarak çalıştı. Lagos, Roma ve Şam Büyükelçilikleri ile Brüksel’deki NATO Daimi Temsilciliği’nde çeşitli görevler üstlendi.

1985 yılında, Türkiye Cumhurbaşkanına İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Başkanlığı görevinde sekreterya hizmeti sunmak üzere İSEDAK Koordinasyon Kurulu’nu kurarak başkanlığını üstlendi. 1988 yılında T.C. Riyad Büyükelçiliği’ne atanan Yakış, daha sonra sırasıyla T.C. Kahire Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi ile Viyana’daki Uluslararası Kuruluşlar Nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi görevlerinde bulundu. 1992-1995 yıllarında Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini ifa etti.

2001 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olan Yakış, Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyesi olarak siyasete atıldı. Partinin Genel Başkan Yardımcılığı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 3 Kasım 2002’de düzenlenen genel seçimlerde Düzce’den milletvekili seçilen Yakış, 18 Kasım 2002 tarihinde T.C. Dışişleri Bakanı olarak atandı ve daha sonraki hükümet değişikliğinde görevini Abdullah Gül’e devretti.

Fransızca, İngilizce ve Arapça bilen Yakış, Ortadoğu’ya ilişkin çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleler yazdı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan “Türkiye, Suriye ve Irak Arasında Su Sorunları” adlı kitabı kaleme aldı. Türk-Suudi ilişkilerinin gelişmesine katkısı nedeniyle, Suudi Hükümeti tarafından Kral Abdülaziz Nişanı (birinci derece) ile ödüllendirildi. Milletvekilliği görevini bıraktıktan sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi. 27 Kasım 2015’te Zaman gazetesinde yazmaya başlayan Yakış, “gerçek dışı haber yaymak, iftira, hakaret, karalama ve küçük düşürücü beyanlarda bulunmak” suçlamasıyla partiden ihraç edildi.

 

 

Exit mobile version