Emine Erdoğan, “İsrail ordusu bir milleti tarihten silmeye çalışıyor.” dedi.
Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi olarak, ailelerinin tarihindeki gibi Gazze, Ukrayna, Kudüs, Yemen, Bağdat, Halep ve Şam’da dökülen kanın durması amacıyla çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, dünyanın tüm mağdurlarını önemli bir emanet olarak gördüklerini ve kalıcı barışın kurulması için aktif bir şekilde çalıştıklarını belirtti.
Emine Erdoğan, “Yüzyıllık Emanet Kızılay Esir Mektupları Sergisi”nin açılış etkinliği için Millet Kütüphanesi Anadolu Salonu’nda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Aynı zamanda, vatanlarının her bir köşesinin mücadele alanına dönüştüğü bir toprak parçasını savunarak işgalcilere karşı mücadele vermiş bir milletin mensupları olarak, Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamanın gururunu yaşadı. Özgürlük ve bağımsızlık uğruna büyük bedeller ödenmiş olmasının verdiği güvenle, birlik ve beraberliği sürdürerek gelecek yüzyıllar için çalışacaklarını vurguladı. Aynı zamanda, Mete Han’dan bu yana geçen 2 binden fazla yılda cesaret ve adaletle tanınmış bir orduya sahip olmanın gururunu taşıdıklarını ifade etti.
“Askerimizin savaşırken gözettiği hukuku, barışta tesis edememiş devletlerle çevrili bir coğrafyada her şeye rağmen bir istikrar adası olarak varlığımızı sürdürüyoruz” diye konuşan Emine Erdoğan, “Bu nedenle, gönül coğrafyamızda, Türkiye’nin varlığı ve kıymeti, her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Bölgemizde barışı tesis etmek için seferber olduğumuz bir dönemde Milli Mücadele destanımızı bu anlamlı sergi ile hatırlatan Kızılay’a teşekkür etmek istiyorum” ifadesini kullandı.
Türk Kızılay’ın 1868’den bu yana dünyanın dört bir yanına umut götürdüğünü ifade eden Erdoğan, Kızılay’ın aslında “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” olarak kurulduğunu hatırlattı.
Emine Erdoğan, yıllarca süren savaşlarda esir alınan asker ve sivillerin kimliklerinin ve yerlerinin belirlenmesinden beslenme ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına dek pek çok hizmetin Kızılay tarafından yerine getirildiğini ifade etti.
Emine Erdoğan, ulaşım ve iletişim imkanlarının çok sınırlı olduğu bir çağda, mektuplar, umutlar, elde dikilmiş giysiler, kurutulmuş yiyecekler ve nakit paraların, kıtaları aşarak sahiplerine ulaştırıldığına işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“21. yüzyılda ise insanlığın gözü önünde Gazze’nin bütün dünya ile iletişimi kesilmiş bulunuyor. Hastaneler, ambulanslar, Kızılay’ın, Kızılhaç’ın depoları, mabetler, okullar hedef alınıyor. Yardım tırları sınırlarda bekletiliyor, sular ve enerji kesiliyor, sahra hastanesine dönüştürdüğümüz gemilerimizin kıyıya yanaşıp tedavi hizmeti götürmesi engelleniyor. Yeryüzünün daha önce hiç görmediği bir vahşet sergileniyor ki savaş demek bile mümkün değil. Yüksek teknolojiyle donatılmış İsrail ordusu, sistematik şekilde sivillere, özellikle çocuklara saldırarak bir milleti tarihten silmeye çalışıyor. Uluslararası hukuka aykırı olarak kitle imha silahları masum yavrulara doğrultuluyor. İnsanı insan yapan değerler kaybediliyor. Uluslararası hukuk çiğneniyor.”
Şair Mehmet Akif’in “ta’una da züldür bu rezil istila” dizeleriyle ifade ettiği gibi günlerden geçildiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bu süreçte, ecdadımız gibi bizim de meselemiz toprak değil. Bizim meselemiz, daima insan hakları ve izzet meselesi olmuştur. Vaktiyle fethedilmiş gönülleri yıkmama, acılarına sessiz ve seyirci kalmama meselesi. Meselemiz, bu dünyadan zulmü alkışlayarak mı, mazluma yoldaş olarak mı gideceğimiz meselesidir. Ecdadımız gibi bizim de Gazze’de, Ukrayna’da, Kudüs’te, Yemen’de, Bağdat’ta, Halep’te, Şam’da akan kanın dinmesinden başka hedefimiz yoktur. Gazze ya da Yemen, Somali, Kudüs, Arakan, hiçbir yerde mazlumların katledilmesine, çocukların, kadınların, yaşlıların üzerine kurşunlar, bombalar yağmasına gönlümüz razı gelmiyor. Bu yüzden dünyanın bütün mazlumlarını emanet addediyoruz ve kalıcı barışı tesis etmek için seferber oluyoruz.”
Bütün millet adına bu onurlu rütbeyi kıyamete kadar taşıyacak şehitleri, salonda bulunan yakınları huzurunda saygı ve minnetle andığını belirten Erdoğan, bütün anne, babaları ve gazileri saygıyla selamladı. Erdoğan, konuşmasının ardından, ailelere yakınlarının esaret hayatındayken yazdığı mektupları teslim etti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, “Yüzyıllık Emanet Kızılay Esir Mektupları Sergisi”nin açılışında Emine Erdoğan’a eşlik etti. Altun ve Yılmaz, daha sonra bir mektubu günün anısına Erdoğan’a takdim etti. Öte yandan, Emine Erdoğan ve beraberindekiler, açılış programının ardından sergiyi gezdi.