Dünya’nın Birçok Noktasından Arama Kurtarma Ekipleri Türkiye’ye Geldi!

Kahramanmaraş'ta yaşanan 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrasında, Dünya'nın birçok bölgesinden arama kurtarma ekipleri ülkemize geldi.

kahramanmaras 1

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem, tüm Dünya‘da geniş yankı buldu. Dünya çapında birçok yardım kuruluşunun Türkiye ve Suriye’de yaşanan yıkım için çalışma başlattığı görüldü. Kahramanmaraş ve çevresindeki birçok ilin bu yıkımdan etkilendiği bilinirken; dün sabah itibarıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklaması sonrasında, uluslar arası yardım çağrısı da aktif hale getirildi. Ülkemize ulaşan çevre ülkelerdeki yardım kuruluşu çalışanları; enkaz altında kalanları çıkarma ve bölgeye yardım çalışmalarına başladı.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanı (AFAD) Yunus Sezer; şimdiye dek 65 ülkeden yardım etme talebinin geldiğini ve bu ülkelerin gönderdiği yardım güçlerinin nakil işlemlerinin başladığını duyurdu. Sezer’şn açıklamasında, ülkemiz çevresinde bulunan birçok milletten destek geldiği ve destek talebinde bulunan her ülkeye minnettar olunduğu da belirtildi. Türkiye’nin karasal sınır olarak en yakınındaki ülkeler olan Azerbaycan, KKTC, Yunanistan, Bulgaristan ve diğer birçok ülke; deprem sürecinin en az hasarla atlatılabilmesi adına desteklerini sunmakta.

İlk Destekler Azerbaycan ve KKTC’den Geldi!

Türkiye’nin yaşadığı bu acı olayla birlikte, sınır komşusu ülkelerden de yardım gecikmedi. Türki cumhuriyetler arasında bulunan Azerbaycan ve KKTC; yardım için ellerindeki tüm kaynakları seferber edeceklerini duyurdu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev; 420 kişilik bir kurtarma ekibinin ülkemize gönderildiğini açıkladı. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada ise; gönderilen kaynaklar arasında seyyar sahra hastanesi de bulunduğu belirtildi. Mobil sahra hastanesi içerisinde görev alabilecek personellerin ve malzemelerin tamamının da eksiksiz olarak bölgeye ulaştırılacağının garantisi verildi.

KKTC’de ise Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıklamasıyla desteğin boyutu ortaya çıktı. Sağlık ve yardım malzemelerinin bulunduğu bir uçak yolladıklarını söyleyen Tatar; bu uçağın Adıyaman Havaalanı’na iniş yaptığını da ifade etti.

ABD ve Rusya’dan Da Destek Geliyor!

Sınır komşularımızın haricinde, ülkemize yakın coğrafyalardan Rusya ve okyanusun öbür tarafında yer alan ABD’den de destekler gelmekte. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby; 79’ar kişiden oluşan iki ekibin gönderileceğini açıkladı. Arama kurtarma süreci haricinde de destek vermeye hazır olduklarını açıkça ifade eden John Kirby; ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), Türkiye’deki yetkililerle gereken destekler için sürekli olarak temasta kaldığını da dile getirdi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ise; bünyesindeki iki adet IL-76 yardım uçağını bölgeye gönderdiğini belirtti. Gündüz ve akşam saatlerinde iki farklı ekibin yola çıktığını söyleyen Rus yetkililer; bir adet de sahra hastanesi uçağının yola çıkarıldığını beyan etti. Sahra hastanesi bünyesinde 40’tan fazla uzmanın da görev alacağı duyuruldu.

Batı komşularımızdan Bulgaristan ise; kara yoluyla destek ekiplerini yola çıkardıklarını duyurdu. Arama kurtarma, sağlık, kaza kırım, itfaiye gibi birimlerinin bir kısmının Türkiye’ye ulaştığını aktaran Bulgar yetkililer; çalışmalara daha fazla desteği de sağlayabileceklerini açıkladı.

Bu ülkeler haricinde de Avrupa ve Dünya’nın pek çok noktasından desteklerin ulaştırılacağı açıklandı. Almanya, İsrail, Japonya, Meksika, Özbekistan, Tayvan, Fransa, Polonya, Hindistan, Pakistan, Yunanistan ve El Salvador’un desteklerinin kısa bir süre içerisinde bölgede aktif olarak çalışma yürütmesi bekleniyor.

Exit mobile version