Düğün salonları hakkında yeni karar! Yanıcı ve parlayıcı maddeler yasaklandı

İstanbul'da, düğün ve davet salonlarında yanıcı ve parlayıcı maddelerin kullanımına dair tespitler yapıldığı rapor edildi.

dugun salonlari habermeydan

Düğün salonları hakkında yeni karar alındı.

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmeleri Esnaf Odası (İSTDO), düğün ve davet salonlarında güvenlik endişelerini gerekçe göstererek meşale, maytap, yanardağ, şelale gibi yanıcı ve parlayıcı maddelerin kullanımına son verme kararı aldı.

İSTDO Başkanı Adem Sönmez, kararın alınmasında etkili olan faktörün, Irak’ın Musul şehrindeki bir düğün salonunda yaşanan yangın felaketi olduğunu açıkladı. Sönmez, söz konusu felakette görsel şov amacıyla kullanılan malzemelerin sebep olduğu yangında 100’den fazla kişinin hayatını kaybetmesinin etkili olduğunu ifade etti. Başkan Sönmez, organizasyonlarda görsel efekt için kullanılan yanıcı ve parlayıcı maddeler yerine, alev içermeyen alternatif ürünlerin tercih edileceğini belirtti.

Kararın, İstanbul Valiliği ile istişare edildiğini vurgulayan Sönmez, bu kararın İstanbul’daki düğün salonlarının yüzde 90’ında, ülke genelinde ise toplamda 22 şehirde uygulanmaya başlandığını bildirdi.

İSTDO Başkanı Sönmez, “Biliyorsunuz bundan bir zaman önce Irak’ta yaşanan hazin bir olay oldu. Mekan içerisinde kullanılan konfeti ve volkanlardan dolayı mekanda bir yangın oluştu; bu neticede Allah kimseye göstermesin yüksek miktarda can kaybı oldu. Bunun hemen akabinde biz oda yönetimi olarak olağanüstü bir toplantı gündeme getirdik. Toplantı neticesinde oda yönetimi olarak almış olduğumuz tavsiye kararlarında İstanbul içinde bir odamız, bir de federasyonumuz var. Federasyon anlamında da Türkiye çapında 22-23 ili kapsayacak şekilde, düğün salonlarında kapalı alanlarda kullanılan volkan ve kınalarda kullanılan köpüklerin kullanılmaması yönünde tavsiye kararı almış bulunmaktayız.” şeklinde konuştu.

Sönmez, “Burada önemli olan şeylerden biri can güvenliği konusuydu. Hem misafirlerimizin, hem çalışan personelin can güvenliği açısından olmazsa olmazdı. Valiliklerimizle yaptığımız yazışmalardan da olumlu sonuçlar dönüyor. Kararın misafirlerimiz açısından izdüşümü şu oldu, biz o yasaklamış olduğumuz ürünlerin muadilleriyle, canlı mum yerine elektronik mumlarla, volkan yerine de sis makineleriyle aynı görsel şovları oluşturuyoruz. Gelin ve damadımız için, keza misafirlerimiz için görsel şovları aynı şekilde yine yapıyoruz. İstanbul genelinde ve Türkiye çapında şu anda uygulanabilirlik oranı yüzde 85-90 oranında.” ifadelerini kullandı.

Düğün salonu işletmecisi Hüseyin Koç, “Kapalı salon ve iç mekanda kullanılan hava fişeklere bizler başından beri karşıydık, bu kararın çıkmasını destekliyoruz. Müşteriler, bazen yakmak istiyor biz karşı çıkıyor kararı gösteriyoruz. Zorluk çıkaranlar oluyor ama artık yaktırmıyoruz. Genelde, Irak’ta yaşanan olayı gösteriyoruz, gazete kupürleri ve haberlerden. Çok faydalı ve uygulanmalı, bütün saloncu arkadaşlarımız örnek alarak uygulamalı. Bu şovlar zaten iç mekana uygun malzemelerle, ışıklarla da yapılabilir ama yapılmasa da daha iyi olur.” dedi.

Exit mobile version