Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 30 Ekim’de İngiltere’ye gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere'ye ikili düzeydeki ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek. Fidan, 30 Ekim'de Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile bir araya gelecek. Görüşmede, Gazze'deki insani kriz ele alınacak ve yardımların ulaştırılmasında karşılaşılan zorluklar gündeme getirilecek.

fidan habermeydan

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 30 Ekim’de İngiltere’ye gidiyor.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Krallık’a ikili düzeydeki ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek. Bu kapsamda, 30 Ekim’de Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile bir görüşme yapacak.

Fidan’ın, Lammy ile yapacağı görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda gelişmesine yönelik memnuniyetini dile getirmesi bekleniyor. Ayrıca Türkiye’nin mevcut Serbest Ticaret Anlaşması’nın kapsamını genişletmek üzere müzakerelere başlama hazırlığında olduğu vurgulanacak. Enerji ve ulaştırma gibi yeni işbirliği alanları üzerinde de durulacak.

Görüşmede, iki müttefik ülkenin savunma sanayi alanında atılabilecek adımların yanı sıra terörle mücadeledeki işbirliğinin önemi de ele alınacak. Gazze’deki insani krizin ciddiyetine dikkat çekilerek, insani yardımların ulaştırılmasındaki zorluklar gündeme getirilecek. Türkiye’nin bölgede savaş istemediği mesajı da yineleyecek.

Ayrıca, uluslararası hukuku ihlal eden İsrail’in Birleşmiş Milletler ve diğer kurumları hedef almaktan duyulan endişeler paylaşılacak. Görüşmede, İsrail’in Filistin, Lübnan ve İran’a yönelik saldırılarıyla bölgedeki çatışmaları genişletme çabalarının ele alınması ve tüm tarafların itidalli davranması gerektiği ifade edilecek.

Bölgedeki kalıcı ateşkes sağlama girişimleri ve iki devletli çözüm vizyonu hakkında da fikir alışverişinde bulunulması planlanıyor. Daha önce, David Lammy 4 Mart 2024’te Gölge Dışişleri Bakanı sıfatıyla Türkiye’yi ziyaret etmişti.

Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye son Dışişleri Bakanı ziyareti ise 26 Ocak’ta dönemin Dışişleri Bakanı David Cameron tarafından gerçekleştirilmişti. Türkiye ile Birleşik Krallık arasında stratejik ortaklık ilişkisi 2007 yılında tesis edilmiş olup, iki ülke arasında düzenli üst düzey ve kurumsal temaslar devam ediyor. Bölgesel ve küresel meselelerde de ikili ve çok taraflı diyalog sürdürülüyor.

Exit mobile version