Deprem bölgesi Hatay’da Bakanlardan önemli açıklamalar

Kahramanmaraş depremine ilişkin, Hatay’daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci önemli açıklamalarda bulundu.

bakanlardan deprem aciklamasi habermeydan

Türkiye’yi derinden sarsan Kahramanmaraş‘ta meydana gelen 7,7 büyüklüğünde deprem sonrası, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay’daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde açıklama yaptılar.

Türkiye’nin tarihinin en büyük felaketlerinden biri ile karşı karşıya olduğunu belirten Fahrettin Koca, ”Şu ana kadar tespit edilen 1651 vatandaşımız hayatını kaybetti. 11 bin 119 yaralımız mevcut. Üzüntümüz çok büyük. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.” ifadesini kullandı.

Hatay Eğitim Araştırma Hastanemizde ciddi hasar olduğunu dile getiren Koca, ”Ayrıca İskenderun  Devlet Hastane’mizin eski binası A blok depremde çöktü. Şu an enkaz altındaki hasta ve çalışanlarımızı kurtarma çalışmalarımız sürüyor. Bu iki hastanemizdeki ambulanslarla özellikle İskenderun’dan yaralıları Mersin Şehir Hastanesi’ne, Hatay’dakileri yaralıları ise Adana Şehir Hastanemize naklediyoruz.”

”Uçak ve kara ambulanslarımız hasta nakillerine başladı. Hastanelerimizde tüm sağlık çalışanları tüm kadro görev başında. Hava şartları ve depremden etkilenen bölgenin büyüklüğü sebebiyle ekipler sahaya zorlukla ulaşıyor. Helikopterlerimiz hava muhalefeti sebebiyle bugün kalkamadı. Devlet olarak tüm zorluklara rağmen ekiplerimizi seferber etmiş durumdayız. AFAD, UMKE 112 acil, Silahlı Kuvvetleri, kolluk kuvvetleri, arama kurtarma ekipleri sahada çalışıyor. Çevre illerden de ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Afetten etkilenen 10 ilimizdeki ekiplere ve ambulanslara ilaveten il dışından 602 ambulans, 187 UMKE timi, 2 ambulans uçağımız ile toplam 2 bin 256 acil sağlık personeli hasar gören illerimize ulaştı. Ülkede bir seferberlik hali olduğunu biliyoruz. İllerdeki afet koordinasyon merkezleri aracılığıyla koordinasyona katılmak son derece önemli. Hep birlikte yaralarımızı saracağız” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olarak çalışmalara başladıklarını belirten Akar, “Öncelikli ihtiyacımızın hava yardım koordinasyonu olduğunu gördük. 17 uçakla bir hava yardım koridoru çevirdik. Bazı noktalarda helikopterler kullanılamıyor. Hava yardım koridorunu kullanmak suretiyle, yardım, AFAD ve sağlık personelini bölgelere ulaştırmak için gayret gösterdik. Hava şartlarındaki olumsuzluk ve bazı havalimanlarındaki hasardan dolayı sıkıntılar olmakla beraber büyük bir gayretle arkadaşlarımız personeli yerlerine ulaştırdılar. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki 8 adet doğal afet kurtarma timi ve Kıbrıs’taki doğal afet yardım timi de bölgeye intikal etmiş bulunmakta. Sıcak yemek için kış mutfaklarında hazırlanan yemekler 15 bin vatandaşa ulaştırıldı. Bölgedeki yaralıların hasardan dolayı TCG İskenderun gemisini görevlendirdik. Bütün yaralılarımızı sevk etmek suretiyle Mersin’deki daha donanımlı hastaneye sevk edeceğiz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, depremin büyüklüğünden dolayı elektrik ve doğal gaz şebekesinde ciddi hasarlar oluştuğunu belirterek, “Bazı kesintiler kontrollü olarak yapılmaktadır. Zira arama kurtarma o binada, o tesisin etrafında çalışma yapıyor ve emniyet amaçlı, gaz veya elektriği veremiyoruz. Hasarları onarmak üzere ekiplerimiz muhtelif bölgelerden buraya intikal ediyor. 5-6 tane BOTAŞ hattında oluşan hasardan dolayı da başta Kahramanmaraş olmak üzere Gaziantep, Kilis ve Hatay’da doğal gaz kesintileri yaşanmaktadır. ” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “1 uçak, 6 helikopter, 1098 araç. Bu araçlarımız gerek hava, gerekse yer araçlarımız, hem Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün (DSİ) hem de Orman Genel Müdürlüğümüzün araçları. 4 bin 794 çalışanımız olay yerine intikal etmiş durumda. Bölgedeki 140 barajdan, 34 tanesi kritik önemi haiz barajlar olduğu için onlara ayrı bir dikkat kesildik. Onların da herhangi bir sorun oluşturmaması için gerekli incelemeler yapıldı, yapılmaya da devam ediyor.” diye konuştu.

Exit mobile version