Deprem bölgelerinde OHAL ilan edildi

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7,4 büyüklüğündeki iki depremin etkilediği 10 ilde 3 ay süresince OHAL ilan edildi. 

erdogan ohal ilan etti habermeydan

Türkiye’yi derinden sarsan Kahramanmaraş’ta meydan gelen deprem Kilis, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da ağır hasara yol açtı. Tüm Türkiye’de 7 günlük milli yas ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem sonrasında son gelişmelere ilişkin açıklamalar yaptı. En son alınan bilgiye göre, 3 bin 549 kişinin hayatını kaybettiğini ve 20 bin 534 yaralı olduğunu açıklayan Erdoğan, depremden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini duyurdu.

Erdoğan, “Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa’nın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Erdoğan, afet bölgelerinde 20 Şubat’a kadar okulların tatil edildiğini ifade etti.

OHAL NEDİR?

Anayasa uyarınca olağanüstü hal, MGK’nın tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilir. 1983 Anayasası’nda hangi şartlarda olağanüstü hal ilan edileceği yer alıyor. Buna göre, “Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması” gibi durumlarda, olağanüstü hal ilan edilebiliyor.

OHAL’DE NELER OLUR?

Vatandaşlar için para, mal ve çalışma yükümlülükleri getirilebilir. Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir. Olağanüstü hal kanun hükmünde kararnamesi çıkarılabilir. Olağanüstü hâllerde kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi oldukça genişler, bu kararnamelerin yargısal denetimi de yapılmaz.

 

Exit mobile version