DEDAŞ 700 milyon lira tazminat ödeyecek

Çınar ve Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti, binlerce hayvan telef oldu ve binlerce dekar ekili arazi kül oldu. Tarım ve Orman İl Müdürlükleri zararın 700 milyon lira olduğunu belirledi. Şimdi, ikinci bir bilirkişi raporu ile DEDAŞ'ın kusur ve sorumluluk oranı belirlenecek. Aileler, bu rapora dayanarak maddi ve manevi tazminat davaları açmaya hazırlanıyor.

Diyarbakir ve Mardinde 700 milyonluk hasar habermeydan

DEDAŞ 700 milyon lira tazminat ödeyecek.

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi ile Mardin’in Mazıdağı İlçeleri arasında bulunan Ağaçsever, Yazçiçeği, Köksalan ve Yücebağ Köyleri ile Mardin’in Mazıdağı İlçesi sınırındaki Şenyuva ve Yetkinler Köylerinde 20 Haziran günü saat 22.15’te başlayan ve sabaha kadar devam eden yangın felaketi sonucunda Diyarbakır ve Mardin Tarım Orman İl Müdürlükleri tarafından yapılan hasar tespitinde şu bilgiler ortaya çıktı:

Çınar’a bağlı Köksalan, Bağacık, Yazçiçeği ve Ağaçsever Mahallelerinde 7 bin 900 dekar tarım alanı küle döndü. Bu alanların 6 bin 789 dekarında anız, bin 111 dekarında ise hasadı yapılmamış buğday ekili araziler bulunuyor. Yangında 924 küçükbaş hayvan telef olurken, 83 küçükbaş hayvan da ağır yaralı olarak kesime gönderildi. Ayrıca 1 traktör ve 14 adet sulama tesisi de kullanılamaz hale geldi. Yüzlerce kök meyve ağacı da yangın sonucunda zarar gördü.

Mazıdağı’na bağlı Yetkinler ve Yücebağ Mahalleleri ile Kelek Mezrasında ise 7 bin dekarlık tarım alanı zarar gördü. Bu alanların 4 bin dekarı hasadı yapılmamış buğday alanı iken, 3 bin dekarı anızdan oluşuyor. Yine bu bölgede de yüzlerce kök meyve ağacı yangında zarar gördü.

Tarım ve Orman İl Müdürlükleri’nin yaptığı ilk belirlemelere göre, tüm bu zararın yaklaşık olarak 700 milyon lira olduğu ortaya çıktı. Yangının DEDAŞ’ın elektrik direklerinden kaynaklandığı tespit edildikten sonra, Çınar Başsavcılığı eksik bulduğu ön inceleme raporunun ardından elektrik mühendislerinden oluşan 5 kişilik bir bilirkişi heyeti atadı. Bu heyetin raporu ve DEDAŞ’ın kusur oranının belirlenmesinin ardından, sorumluların dosyaya dahil edilmesi bekleniyor.

Mağduriyet yaşayan aileler, alınacak ek raporlar ve hasar tespit raporları doğrultusunda DEDAŞ aleyhine milyonlarca liralık maddi ve manevi tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Savcılık ise soruşturmayı, olası kastla veya bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak, sabotaj, kasten genel güvenliği tehlikeye sokmak, görevi ihmal ve görevi kötüye kullanmak, mala zarar vermek gibi suçlar üzerinden sürdürüyor. Delil toplama sürecinin tamamlanmasının ardından kamu davası açılması bekleniyor.

 

 

 

Exit mobile version