Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bugün Putin ve Zelenskiy ile görüşecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün akşam katıldığı canlı yayında dış politikaya dair soruları cevapladı.

Ibrahim Kalin habermeydan

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşeceğini açıkladı.

Türkiye’nin uluslararası politikasını değerlendiren İbrahim Kalın‘ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

TÜRKİYE YÜZYILI NE İFADE EDİYOR

“Türkiye Yüzyılı” 21. yüzyılda Türkiye’nin kendini dünya sisteminde nasıl konumlandırdığı ve gitmek istediği yeri ifade ediyor. 15-20 yıl öncesine kadar İHA-SİHA teknolojisinde dışa bağımlı bir ülkeydik. Şimdi Türkiye, dünyaya İHA ve SİHA satan ve bunun da ötesinde bu teknolojinin standardını belirleyen ülke haline geldi. İHA-SİHA’lar için birçok ülke teknoloji transferi istiyor. Türkiye Azerbaycan ile birlikte TANAP’ı kurdu. Hep Azeri tarafı hem bizim taraf çalışmalarını devam ettiriyor. Bu savaş sona erdiğinde bu alt yapı yatırımları bize dönüş yapacak. Daha da önemlisi Karadeniz’de kendi gazımızı bulduk. Belki Akdeniz’de de bulacağız. Orada bulunan rezerv Türkiye’yi enerji piyasasında çok farklı bir noktalara götürecek.

ŞAM’LA YAPILAN GÖRÜŞME

Biz baştan beri bu krizin daha fazla derinleşmiş savaşla değil, ancak müzakere yoluyla BM parametreleri çerçevesinde çözüleceğini söyledik. Ama rejim ayak diredi. Çeşitli bahanelerle Anayasa sürecini sabote etti. Bizim temel kaygımız, savaşın devam etmemesi ve Suriye kaynaklı terör saldırılarının Türkiye’ye tehdit oluşturmaması ve insani krizin derinleşmemesi. Bu üç başlık açısından baktığınızda bizim perspektifimiz hala aynı, değişmedi. Harekatlarımız olmasaydı, bölgede terör koridoru kurulacaktı. Suriye terör örgütlerinden temizlenmeli ve mülteciler için güvenli geri dönüş sağlanmalı. Suriye ile görüşmenin buraya yapacağı katkı bizim için önemli. Burada Türkiye’nin güvenlik kaygıları nedir. PKK’nın oradaki mevcudiyetidir, adı SDG olmuş,YPG/PYD olmuş önemi yok. Türk askeri orada olduğu için PKK devletinin kurulması önlendi. Biz o saptamayı yapmasaydık PKK orada Irak sınırından Akdeniz’e kadar bir terör koridoru haline getirecek, devlet, devletçik gibi bir şey ilan edecekti. Bunu da Amerikan bayrakları altında yapacaktı. Bizim Suriye Kürtleriyle hiçbir sorunumuz yok. PKK’lı olmayan Kürtler, en büyük acıyı onlar çekiyor. PKK/YPG’nin tehdidinin ortadan kaldırılması Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından da hayati öneme sahiptir. İkincisi, mültecilerin BM parametreleri çerçevesinde ülkelerine güvenli, onurlu ve gönüllü bir şekilde dönmelerini sağlayacak zeminin Suriye tarafında hazırlanması ve bununla ilgili birtakım güvenceler verilmesi.

‘ERDOĞAN-ESAD GÖRÜŞMESİNİ KONUŞMAK İÇİN ERKEN’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın olası bir görüşmesini konuşmak için erken olduğunu söyleyen Kalın, “Bununla ilgili belirlenmiş bir takvim yok. Öncelikle belki savunma bakanı, istihbarat başkanımızın yaptığı toplantının takibi ve devamı mahiyetinde toplantılar olabilir. Dışişleri bakanımızın toplantısı olacak. Önümüzdeki aylarda bu alanda yeni toplantılar, görüşmeler olabilir. Görüşmelerin cumhurbaşkanları düzeyine çıkması için henüz daha yapılması gereken çok şey var. Bugünden bir şey söyleyemem, önümüzdeki üç ay içinde mi olur, altı ay içinde mi olur, olur mu olmaz mı… Şu anda bunu söylemek için erken, sürecin seyrine bağlı” diye konuştu.

Exit mobile version