Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçim dönemlerinde verdiğimiz her sözün takipçisi olduk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "AK Parti Seçim Beyannamesi Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, vizyonlarının özünü oluşturan "gerçek belediyecilik" sözünü, "üretken, adil, erişilebilir, vizyoner, şefkatli, sürdürülebilir, yenilikçi, kalkınmacı, çağdaş, güçlü, kapsayıcı, dinamik ve vatansever belediyecilik" olmak üzere 13 temel başlık üzerine bina ettiklerini söyledi.

Secim donemlerinde verdigimiz her sozun takipcisi olduk habermeydan

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçim dönemlerinde verdiğimiz her sözün takipçisi olduk.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokrasilerde seçimin, vatandaşın ülkesini yöneten hükümetten veya şehirlerini yöneten yerel idarelerden hesap sorduğu, muhasebe ve murakabe vazifesini yerine getirdiği kritik eşik olduğunu belirtti.

Her seçimin, yeni bir tarihin, dönemin, sürecin başlangıç noktası olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim, demokrasiyle yönetilen ülkelerde halk adına ülkenin idaresi sorumluluğunu üstlenen iktidarın en önemli meşruiyet kaynağıdır. Şayet bir ülkede halk, ister hükümet ister şehir düzeyinde olsun kendini yönetecek isimleri ve kadroları özgürce belirleyemiyorsa, orada demokrasiden söz edilemez.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte Türkiye’de açık oy, gizli sayım yöntemiyle demokrasiyle uyuşmayan seçimlerin yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Ama bu seçimleri ne milletimiz ne de tarih millî iradenin tecelli vesilesi olarak görmemiştir, kaydetmemiştir. Demokrat Partinin rahmetli Başbakan Menderes’in liderliğinde hükümete geldiği 1950 tarihi ülkemizde gerçek anlamda demokrasinin işlemeye başladığı tarihtir. Bugün 28’inci dönemiyle faaliyet gösteren TBMM’mizin 20 dönemi çok partili hayata geçirdikten sonra seçimlerle oluşmuştur. Daha önce ya darbe anayasalarıyla işaret edilen ya da Meclis tarafından seçilen cumhurbaşkanı, ilk defa 2014 yılında doğrudan halkın oyuyla belirlenmiştir. Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiği 2018 yılında ve 2023’ün Mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanı ve Meclis seçimleri, ülke tarihimizin önemli dönüm noktaları arasındaki yerini almıştır.”

Seçim Beyannamesi Başlığı: “Türkiye Yüzyılı Şehirleri İçin Gerçek Belediyecilik”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti olarak mahalli seçimlerdeki ilk sınavı, “AK Eller, AK İller Yerel Kalkınma Başlıyor” diyerek 2004’te verdiklerini, ardından 2009’da “Her Şey Türkiye İçin. İşimiz Hizmet, Gücümüz Millet” sloganı ile tekrar şehirlerin hizmetine talip olduklarını anımsattı.

Siyasi ve sosyal kaos dönemlerinin, denemelerinin zirveye ulaştığı 2014’te “Daima Millet, Daima Hizmet. Millet Eğilmez, Türkiye Yenilmez” mesajıyla vatandaşların huzuruna çıktıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, son mahalli seçimlerin yapıldığı 2019’da memleket işi, gönül işi heyecanıyla sandığa koştuklarını anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemiz için yine önemli bir dönemde gerçekleştireceğimiz, 31 Mart 2024 seçimlerinde ise ‘Gerçek Belediyecilik; Hazırız, Kararlıyız’ diye gidiyoruz. Biliyorsunuz 29 Ekim 2023 tarihi itibarıyla Cumhuriyet’imizin ilk asrını bitirip, Türkiye Yüzyılı dediğimiz ikinci asrına girdik. Türkiye Yüzyılı, siyasetten ekonomiye, diplomasiden güvenliğe, hayatımızın her alanı gibi şehirlerimizi de kapsıyor. ‘Türkiye Yüzyılı şehirleri için hazırız, kararlıyız’ diyoruz. ‘Her anında, hep yanında’ diyoruz. Bunun için seçim beyannamemizin başlığını ‘Türkiye Yüzyılı Şehirleri İçin Gerçek Belediyecilik’ olarak belirledik. Beyannamemiz 8 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm ‘AK Parti’nin yerel yönetim vizyonu’, ikinci bölüm ‘Katılımcılık, şeffaflık ve hesap verebilirlik’, üçüncü bölüm ‘Dirençli şehirler’, dördüncü bölüm ‘Türkiye 100. yılında şehir ve çevre’, beşinci bölüm ‘Toplumsal vefa, öncelikli şehir ekonomileri’, altıncı bölüm ‘Duyarlı ve kapsayıcı sosyal belediyecilik’, yedinci bölüm ‘Kültür üreten şehirler’, sekizinci bölüm de ‘Hizmet ve eser belediyeciliği’ başlıklarını taşıyor. Her bir ana başlığın altında o alana ilişkin yaklaşımlarımızı ve tüm belediyelerimizin uygulayabileceği program çerçevelerimizi içeren alt başlıklar yer alıyor. Bu beyanname hem AK Parti’nin artık bir markaya dönüşen belediyecilik birikiminin bir özeti hem de milletimize yeni dönem için verdiğimiz sözlerin bir belgesi mahiyetindedir.”

“Seçim dönemlerinde verdiğimiz her sözün takipçisi olduk”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde, şehirlerin üzerindeki gölgelerin kalkacağını vurguladı.

Seçimlerin ardından şehirlerin “gönül belediyeciliği” ile bulaşacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah 31 Mart’ta bu gölgeler şehirlerimizin üzerinden çekilecek ve insanlarımız gerçek belediyeciliğin, gönül belediyeciliğinin üretkenliğine kavuşacaktır. Bunun için biz, her yerde ve her alanda, eser ve hizmet siyasetiyle ülkemizi kalkındırmanın, büyütmenin, güçlendirmenin mücadelesini veriyoruz. Gerisi lafügüzaftır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi belediye başkanları ve adaylarından isteğinin, milletten alınan emaneti layıkıyla taşımaları, “şehremini” kimliğinden asla taviz vermemeleri, gece gündüz çalışmaları olduğunu söyledi.

“Hiçbir zaman, sadece seçimden seçime vatandaşımızı hatırlayan, seçimden seçime insanımızın kapısına giden bir kadro olmadık, olmayacağız.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Biz hiçbir zaman vatandaşımızı aldatmaya kalkmadık. Seçim dönemlerinde verdiğimiz her sözün takipçisi olduk, her projemizi hayata geçirdik. Herhangi bir sebeple gereğini ifa edemediğimiz veya geciktirdiğimiz vaatlerimizin hesabını da milletimize açık yüreklilikle verdik. Belediye başkanlarımıza, temel belediyecilik faaliyetlerini bihakkın yerine getirme yanında hemşehrilerinin her bir ferdine günün 24 saati, yılın 365 günü kapılarının ve gönüllerinin açık olması gerektiğini hep söylüyoruz. Aynı hareket tarzını, teşkilat mensuplarımıza, milletvekillerimize, bürokraside birlikte çalıştığımız arkadaşlarımıza da telkin ediyoruz.

Böyle bir yaklaşımla ülkeye ve millete hizmet edenlerin, ne şehirlerimiz ne insanlarımız arasında ayrımcılık, hele hele siyasi bağnazlık yapması asla düşünülemez. Bu sebeple, daha önceki 2023 hedeflerimiz gibi, bugünkü Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu da ülkemizin ortak değeri, halkımızın ortak hayali olarak görüyoruz. Ülkemiz ve milletimiz için iyi, güzel, hayırlı olan her şeyin başımızın üzerinde, kalbimizin en mutena köşesinde yeri vardır. Ürettiğimiz, hayata geçirdiğimiz, ülkeye kazandırdığımız iyi, güzel, hayırlı olan her şeyin sahibi milletimizdir. ‘Türkiye Yüzyılı Şehirleri İçin Gerçek Belediyecilik’ programımızı da, ülkemizde yaşayan her bir ferdin ortak değeri olarak milletimize armağan ediyoruz.”

“Mevcut sorunların çözüm adresi yine biziz”

Dünyadaki çatışmaların önemli kısmının merkezi durumundaki bir bölgenin, güven ve istikrar abidesi ülkesi olarak yoluna devam etmenin kolay olmadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siyasetten ekonomiye her alanda çözmemiz gereken sorunlar, sıkıntılar, zorluklar mutlaka mevcuttur. Ülkemizi bugünkü gücüne, güvenlik ve refah seviyesine getiren yönetim olarak, mevcut sorunların çözüm adresi yine biziz, AK Parti. Dikkat edilirse, Cumhur İttifakı dışındaki partilerin ve siyasetçilerin böyle bir gündemleri zaten yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, günübirlik siyaset, polemik, çekişme üzerine kurulu gündemlerin bedelini, geri kalmışlık, ihmal edilmişlik, siyasi ve ekonomik vesayet olarak uzun yıllar ödediğine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Belediyelerde geçtiğimiz 30 yıl, iktidarda geçtiğimiz 21 yıl, bu kısır döngüyü kırarak ülkemize, Cumhuriyet tarihinin en büyük atılımlarını yaşattığımız dönem olmuştur. Bugün de aynı gaye ve heyecanla yolumuza devam ediyoruz. Ama ülkemizde hala eski Türkiye’nin hastalıklarını canlandırmak, ülkemizi yeniden kısır döngüye hapsetmek isteyen bir zihniyet var. Bunlar, kimi ideolojik saiklerle, kimi farklı iç ve dış çıkar bağlantılarıyla, kimi tamamen kendi hırsları veya beceriksizlikleri sebebiyle, adeta ülkeyi paçalarından tutup aşağı doğru çekmeye çalışıyor. Siyasetin cilvesi olarak gördüğümüz kimi söylemler dışında, vaktimizi ve bunun yanında enerjimizi sadece hedeflerimize doğru yürümek için kullanıyoruz.

Hırsı boyunu aşanlara diyoruz ki, hiç heveslenmeyin, size AK Parti’den ve Cumhur İttifakı’ndan ekmek çıkmaz. Yalan, iftira, çarpıtma ve algı oyunları üzerine bina ettikleri kirli kampanyalarla üzerimize gelenlere meydanı tabii ki terk etmiyoruz. Hakikat güneşinin karşısında eriyip gitmeyecek hiçbir yalan yoktur. Bu konuda muhatabımız doğrudan milletimizdir. Her ne kadar bazıları görmek, duymak, anlamak istemese de bizim siyaset anlayışımız ve yöntemimiz budur. İnsanımızın şöyle gönlünden kopup gelen bir ‘Allah razı olsun’ duasına hiçbir şeyi değişmeyiz. Önümüzdeki seçimlere, adaylarımızla beraber işte bu şekilde hazırlanıyoruz. Bu duygularla seçim beyannamemizin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. AK Parti ve Cumhur İttifakı adaylarımıza başarılar temenni ediyorum.”

Exit mobile version