Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarıyla mücadelede İHA kullanan iki ülkeden biriyiz

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Orman yangınlarıyla etkin mücadele konusunda önemli adımlar attık” dedi.

Orman yanginlariyla mucadelede IHA kullanan iki ulkeden biriyiz habermeydan

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarıyla mücadelede İHA kullanan iki ülkeden biriyiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamarından bazıları şu şekilde:

Hafta sonu yine İzmir, Bursa, Balıkesir, Muğla ve Çanakkale’de orman yangınları yaşandı, yaz mevsiminin her geçen yıl daha sıcak ve kurak geçmesiyle yangın riski de aynı oranda artıyor. Sadece ormanlarımızı değil, ülkemizin akciğerlerini yakan bu felaketlere baktığımızda ihmalin, tedbirsizliğini ve kastın öne çıktığını görüyoruz. Bölücü örgütün de orman yangınlarını bir terör yöntemi olarak kullandığını geçmişteki tecrübelerimizden biliyoruz. Yüzde 90’ı insan kaynaklı yangınların önüne geçmek ve tek bir ağacın bile zarar görmemesi engellemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Orman yangınlarıyla etkin mücadele konusunda önemli adımlar attık. Dünyada örnek alınan orman yangınlarıyla mücadele filosunu kurduk. Bugün bu mücadeleyi 26 uçak, 105 helikopter ve 5 binden fazla kara aracıyla sürdürüyoruz. Tabi sadece filomuzdaki araç sayılarını artırmadık, üzerindeki ekipmanları da en ileri teknolojiyle yeniledik.

Terörle mücadelede destan yazan insansız hava araçlarını yeşil vatanın savunmasında da etkin olarak kullanıyoruz. Hâlihazırda 14 Bayraktar TB2 İHA’mızla yeşil vatanı yedi gün 24 saat izliyoruz. Dünyada orman yangınlarıyla mücadelede İHA kullanan iki ülkeden biriyiz.

İHA’larımızın yanında 184’ü akıllı olmak üzere 776 kulemizle ormanlarımızı sürekli takip ediyoruz. İlk defa bizim dönemimizde yapılan 4 bin 744 havuz ve göletle araçlarımızın su ihtiyacını hızla karşılıyoruz. Bunların dışında, yapay zekâ tabanlı sistemler başta olmak üzere pek çok teknolojik imkân da gücümüze güç katmaktadır.

“ORMANLARIMIZA SAHİP ÇIKMA NOKTASINDA TÜM VATANDAŞLARIMIZDAN DAHA FAZLA İTİNA BEKLİYORUZ”

Bugün itibarıyla 25 bin personelimiz ve 122 bini aşkın gönüllümüz ormanlarımızı korumak için fedakârca çalışmaktadır. Gece-gündüz demeden yangınlara karşı cansiperane mücadele eden bütün kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum.

Ormanlarımıza sahip çıkma ve koruma noktasında tüm vatandaşlarımızdan daha fazla itina bekliyoruz. Yaz sıcaklarının artık çok yoğun şekilde yaşandığı günlere girdik, en ufak bir ihmalin bile büyük zararlara sebep olacağını unutmayalım.

Tarım ve ormancılık konusunda bir hususu hemen ifade etmek isterim. Önceki ay çiftçilerimizle buluşmamızda Türkiye’nin tarım alanında son 21 yılda nereden nereye geldiğini rakamlarla tek tek ortaya koyduk. Hükûmetlerimizin tarım politikalarını eleştirenlerin çoğu bilgiden ziyade ön yargılarla hareket etmektedir, açıkçası bunlar ne ülkemizi tanıyor, ne de dünyayı takip ediyor. Her mesele gibi maalesef tarım konusuna da istismar malzemesi olarak bakıyorlar.

Seçim meydanlarında bedava traktör vaat edip, sonrasında biz onu dikkat çekmek için söyledik diyerek işi pişkinliğe vurdukları gibi yalan yanlış bilgilerle milletimizin zihnini bulandırmaya çalışıyorlar.

Exit mobile version