Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz gazıyla ilgili pazartesi gününü işaret etti

Erzurum’da toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Karadeniz'de keşfettiğimiz gazı milli sistemimize bağlamak için gece gündüz çalışıyoruz, pazartesi bununla ilgili yeni müjdeleri paylaşacağız'' dedi.

erdogan erzurum habermeydan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum yeni miting alanında, Gürcükapı Kentsel Dönüşüm Projesi, İspir-Rize İl Sınırı Yolu ve Çat Afet Konutları ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan’ın törende yaptığı konuşmalarından bazıları: ”Erzurum Malazgirt’ten de önce 1048 yılındaki Pasinler Zaferi ile Anadolu’yu ebedi yurdumuz haline getiren yolu açmıştır. Albarlı Efe’nin ifadesiyle Erzurum kilidi mülkü İslam’dır. Geçtiğimiz asırda milletimizin istiklalini ve istikbalini kefensiz toprağa düşen binlerce şehidin omuzlarında yeniden yükselten de yine bu şehirdir Erzurumdur. Bu aziz şehrin insanları Türkü ile, Kürdü ile, Çerkezi ile her kökenden her meşrebden insanı ile İspirlisi ile Karayazılısı ile Dadaş sıfatını bileklerinin hakkı, yüreklerinin cesareti ile kazanmıştır. Cumhuriyetimizin ilk asrının Doğu Anadolumuzdaki lokomotifi Erzurum’u Türkiye Yüzyılı’nda kuzeyden güneye, doğudan batıya, Karadeniz’den Kafkasya’ya tüm bölgenin parlayan yıldızı haline getirmek istiyoruz. Sadece bunu istemekle kalmıyor, gereğini de yerine getiriyoruz.” dedi.

“HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN PROJEYİ TAMAMLAYACAĞIZ”

İspir-Rize yolunun, Karadeniz limanlarıyla Erzurum arasındaki bağlantıyı sağlayan önemli ulaşım projelerinden biri olduğunun altını çizen Erdoğan, yaklaşık 20 kilometrelik bu yolu, üzerindeki toplam uzunluğu 1,5 kilometreye yaklaşan 3 ayrı tünelle ve bir köprüyle bugün resmen hizmete açacaklarını söyledi.

“Erzurum’a, İspir’e, Rize’ye bu yakışır.” diyen Erdoğan, bir ucu da Ovit Tüneli’ne uzanan, toplam yatırım tutarı 1 milyar 350 milyon lira olan bu proje sayesinde, güzergah üzerinde yaz, kış kesintisiz, güvenli, konforlu araç trafiğinin işleyebileceğine işaret etti.

“KARADENİZ’DE KEŞFETTİĞİMİZ GAZI MİLLİ SİSTEMİMİZE BAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Bunun çok daha huzur ve rahatlık sağlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “İnşası süren Kırık ve Dallıkavak tünellerinin bitmesiyle Erzurum’la birlikte ülkemiz için de hayati önem taşıyan bu projeyi tümüyle tamamlayacağız. Erzurum’un kışı ve soğuğu meşhur olabilir ama bizim de ülkemizin dört bir yanını sarıp sarmaladığımız neyimiz var? Doğal gaz hatlarımız var. Bugün, Olur, Tekman, Çat ve Karayazı ilçelerimizi de doğal gazla buluşturuyoruz. Böylece Erzurum’un 20 ilçesinin 19’u doğal gazın rahatlığına ve ekonomikliğine kavuşuyor.”

Sadece Erzurum’da yaptıkları doğal gaz yatırımlarının yaklaşık 4 milyar lirayı geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz’de keşfettiğimiz gazı milli sistemimize bağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Pazartesi günü bu konuda yeni müjdeleri milletimizle paylaşacağız. Aynı şekilde Karadeniz gazını kullanıma sunduktan sonra milletimize vereceğimiz yeni müjdeler olacak. Hep söylediğim gibi, Türkiye’nin imkanlarını, milletimizin her kesimine sunarak adım adım refahımızı yükseltecek, güvenliğimizi güçlendirerek, huzurlu bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.

Bugün resmî açılışını yapacakları projelerden birinin de Çat ilçesindeki 261 adet afet konutu ve müştemilatı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyükşehir Belediyesinin 2 bin 816 konutu ve 418 iş yerini kapsayan kentsel dönüşüm projeleriyle, Erzurum Kalesi Tarihi Kültür Yolu Projesi’nin resmi açılışını da yapacaklarını söyledi.

“ERZURUM HAVALİMANI’NI MODERNİZE EDİP BÜYÜTTÜK”

İnşası süren tünel ve yol projelerimizin önemli bir kısmını önümüzdeki yıl hizmete açıyoruz. Erzurum’a toplam 19 istasyondan oluşacak kent içi tramvay hattı kurmak için çalışmalara başladık. Erzincan-Erzurum-Kars Hızlı Tren Hattı projemizin etüd çalışmalarını önümüzdeki yıl bitiriyor ardından ihale ve inşa aşamasına geçiyoruz. Erzurum Havalimanı’nı modernize edip büyüttük. Tarım ve ormanda, Erzurum’a 7 baraj, 1 içme suyu tesisi, 13 gölet, 20 sulama, 298 taşkın koruma tesisi, 28 hidroelektrik santrali inşa ettik. Bugüne kadar inşa ettiğimiz sulama projeleri ile 421 bin dekardan fazla zirai araziyi sulamaya açtık. Bu yıl inşasına başlanan Söylemez Barajı 350 bin dekar önümüzdeki yılın yatırım programına koyduğumuz Pasinler’deki Alvar Barajı da 10 bin 500 dekar araziyi sulayacak. Güncel bedeli ile Erzurum için toplam 11,5 milyar lira tutarında yatırım ve tarımsal hibe destiği verdik. Erzurum’da 2 yeni organize sanayi bölgesi kurmak için çalışmalara devam ediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde Erzurum’u hep birlikte Türkiye Yüzyılı hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak daha büyük yatırımlara kavuşturacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandakilere, “Erzurum, 2023’te güvenli, huzurlu, müreffeh Türkiye’nin yolunu bir kez daha açmaya hazır mıyız? Erzurum, Türkiye Yüz Yılını Cumhur İttifakı olarak birlikte inşa etmeye hazır mıyız? Erzurum, dışarıda Türkiye düşmanlarının içeride onların maşalarının heveslerini bir kez daha kursaklarında bırakmaya hazır mıyız?” diye seslendi.

Alandakilerin hep bir ağızdan “Evet” karşılığını vermesinin ardından Erdoğan, “Maşallah, bu dadaşların sesi bir alem. Dadaşların sesi, nefesi, desteği yanımızda olduğu müddetçe Allah’ın izniyle üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir engel yoktur. Yeter ki çok gür seda ile bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım hep birlikte Türkiye olalım” dedi.

Exit mobile version