CMK’nın 2023 Hukuki Yardım Tarifesi Açıklandı!

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında, CMK'nın 2023 hukuki yardım tarifesi yayımlandı!

hukuk 1

Resmi Gazete’nin düzenlemeleri içeren mükerrer sayısında yayımlanan bir genelge; hukuk hizmeti alan vatandaşların ödeyecekleri ücretleri netleştirdi. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince tahsis edilen avukatlara yapılacak ödemeler, 2023 yılında geçerli olacak haliyle yayımlandı. Soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine müştekileri savunması için atanan avukatlar; yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, verdikleri hizmet başına zamlı ücretler kazanacak. Önceki tarifeye oranla yüzde 50 civarında zam alan ücretler; CMK kapsamında hizmet veren avukatların kazancının artmasını sağlayacak.

En Düşük CMK Ücreti Bin 447 TL Oldu!

CMK’ya göre atanan avukatlar, bulundukları davanın türüne göre kazançlarını belirlemekte. Bu dava türleri içerisinde ücreti en düşük olan ise; her zaman olduğu gibi soruşturma evresinde takip edilen işler üzerine atama oldu. Bu gibi durumlarda avukatlar, bin 447 TL elde edebilecek. Sulh ceza hakimliklerinde takip edilecek işlerde ise; 2 bin 254 TL ücret baremi belirlendi.

Asliye ceza mahkemelerinde ise dava takibi ve seri muhakeme usulüne göre iki farklı ücret baremi ortaya çıktı. Davalarda 2 bin 481 TL tahsil edebilen avukatlar, seri muhakeme usulündeki işlerde ise bin 36 TL kazanabilecek. Birçok durumda her iki ücret kaleminin de devreye girmesi bekleniyor.

Çocuk mahkemeleri ve kanun yolları mahkemelerinde de iki farklı ücret bareminden tahsilat yapmak mümkün. Çocuk mahkemeleri ve çocuk ağır ceza mahkemeleri olarak ikiye ayrılan bu başlıkta; çocuk mahkemelerinde 2 bin 481, çocuk ağır ceza mahkemelerinde ise 4 bin 451 TL kazanmak mümkün. Kanun yolları mahkemelerinde ise, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay duruşmaları başlıkları bulunmakta. Bölge adliye mahkemelerinde görülecek davalarda 4 bin 451 TL, Yargıtay duruşmalarında ise 5 bin 51 TL elde edilebilecek.

Ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 4 bin 451 TL ücret baremi belirlendi. Yargıtay başvuruları haricindeki en yüksek ücret, geçtiğimiz dönemde olduğu gibi ağır ceza davalarına verildi. İcra Ceza, Fikrî ve Sınaî Haklar ceza mahkemesi ve İnfaz Mahkemeleri’nde ise; dava başına 2 bin 481 TL kazanılması kararlaştırıldı.

Hukuk alanının temel taşı niteliğinde görülen avukatların büyük bir kısmını ilgilendiren bu gelişme; 1 Ocak 2023 tarihinde tüm Türkiye’de yürürlüğe girecek. Avukatların bürolarına yapılan veya şahsi olarak ulaşılan başvurularda istenecek ücretler ise; Ocak’ın ilk günlerinde şehir barolarınca belirlenecek.

Exit mobile version