CHP’de kurultay süreci giderek yaklaşıyor. Ankara ve İzmir’de kongre süreçlerini tamamlayan Cumhuriyet Halk Partisi, 8 Ekim’de ise İstanbul’da il başkanını ve yönetimini belirleyecek. İllerdeki kongrelerde oluşacak delege yapısıyla büyük kurultayını düzenlemeye hazırlanan ana muhalefet partisi, genel başkanın seçileceği toplantının tarihini ise bugün belirleyecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde bugün toplanacak Parti Meclisi’nde, en önemli tartışma konusunun kurultay tarihi olacağı öngörülüyor.
14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından gözler, uzun bir süredir CHP’nin üzerinde. Partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanamaması, tabanda önemli oranda tepki yaratmış ve birçok farklı kesimden Kılıçdaroğlu’na yönelik istifa çağrıları yapılmıştı. Bu yıl yapılacak olağan kongrede Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmayacağı belirsizliğini korurken, genel başkanlık koltuğu için aday olan diğer isimlerin performansı ise merakla bekleniyor.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasına kesin gözüyle bakılırken, seçimdeki diğer adaylar ise yakın dönemde netleşmeye başladı. CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve eski başkanlardan Altan Öymen’in yeğeni Örsan Öymen, yakın dönemde adaylığını ilan etti. Partinin tarihteki 8. genel başkanı olmak isteyen bir diğer isim ise, 2020’deki kongrede yeterli imza sayısına ulaşamayan İlhan Cihaner oldu. CHP’nin Parti Meclisi toplantısında, genel merkez tarafından geçtiğimiz hafta önerilen kongre tarihi tartışılacak. Seçim için 5 Kasım 2023 gününü öneren genel merkeze, tarih yönünde hiçbir itiraz gelmedi. Tüm adayların, 5 Kasım tarihini kabul edeceği ve bu kararın da PM’den oy birliğiyle geçeceği öngörülüyor.
Kongrelerde Çıkan Kavgalar Da Gündemde!
Parti Meclisi’nde tartışılması beklenen bir diğer konunun ise, il kongrelerinde ortaya çıkan kavga görüntüleri olduğu öngörülüyor. Partide değişimi savunan kişilere yönelik oluşan baskının fazlalaştığı ve genel merkez tarafından yetkilendirilen divan başkanlarının adil davranmadığına dair iddialar; bugünkü toplantının gündem maddeleri arasında yerini alabilir. Seçime sokulmayan ilçeler, blok listenin dayatıldığı İzmir ve Konya gibi iller, görevden alınan başkanlar gibi birçok başlık da; kurultay süreci öncesinde tartışılacak konular arasında.
Tüzük Kongresi Tarihi De Netleşebilir
Bir yandan genel başkanın belirleneceği olağan kongrenin tarihi üzerine çalışan CHP, bir yandan da uzun süredir planlanmakta olan tüzük kongresi için tarih belirleyebilir. Tüzük değişikliğini Kasım ayında yapılacak başka bir kongreyle tamamlamak isteyen Kılıçdaroğlu ve ekibi, bu kongrenin tarihi konusunda değişimi savunan gruplardan tepki görebilir. Birçok Parti Meclisi üyesinin, tüzük değişiminin aceleye getirilmemesi konusunda fikir birliğinde olduğu konuşulmakta. Bu nedenle de tüzük kongresi için öngörülebilecek tarihin 2024’ün ortalarında bir dönem olabileceği ifade ediliyor.
5 Kasım’da yapılması planlanan seçimli kurultayın ardından, CHP’de yerel seçimler için aday belirleme sürecinin resmen başlaması bekleniyor. Birçok ilde adayların mevcut belediye başkanları olacağı öngörülse de, birçok yerde de önemli değişikliklere gidilebileceği iddia ediliyor.