CHP’de İl Kongreleri Bugün Bitiyor, Gözler Kurultaya Çevriliyor!

Temmuz ayından bu yana devam eden CHP'nin kongreler süreci, bugün itibarıyla mahalli seviyede sona eriyor.

chp kurultay 1

14-28 Mayıs Seçimleri sonrasında kongreler sürecini başlatan CHP, bugün itibarıyla mahalli seviyedeki kongrelerini nihayete erdiriyor. Temmuz ayında mahalle delegeleriyle başlayan süreç, bugünkü Bitlis il kongresiyle birlikte tamamlanacak. Genel başkanlık seçimi için kritik öneme sahip olduğu bilinen il kongrelerinden gelen delegeler, 4-5 Kasım’da yapılacak CHP Kurultayı’nda oy verecek. Bu yılki kurultayda aday sayısının birden fazla olması ise, kongrelerden çıkan delege yapısının da il il takip edilmesini sağlamıştı. Son kongreyle birlikte ortaya çıkacak tablo; hem Genel Merkez’i hem de Değişimciler olarak bilinen grubu yakından ilgilendirecek.

Bu hafta sonu 10 ilde daha kongre sürecini tamamlayan CHP, bugün yapılacak Bitlis kongresiyle birlikte 81 ilin tamamında mahalli ekiplerini güncellemiş olacak. 81 il başkanıyla birlikte 1370 kongre delegesinin de tayin edildiği bu seçimler, 38. Olağan Kurultay’da seçmen olarak bulunma hakkını elde eden kişileri belirliyor. 4-5 Kasım’da Ankara Spor Salonu’nda düzenlenecek kurultaya dair ilk bilgi, dün itibarıyla CHP’nin resmi sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. Olağan Kurultay’ın divan başkanlığı görevine, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol getirildi. Kurultay divanının da oluşturulmasıyla birlikte, kurultay delegelerinin geriye kalan 3 hafta içerisinde genel başkan adaylarının mücadelesine tanık olması bekleniyor.

4-5 Kasım’da yapılacak kongrenin ilk ayağında, Olağan Kurultay sürecinin en çok beklenen anına tanık olunacak. Genel başkanlık seçimini ilk gün içerisinde tamamlaması beklenen CHP’de, an itibarıyla 4 adayın bulunduğu biliniyor. Mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Değişimciler olarak bilinen grubun adayı Özgür Özel, eski CHP PM Üyesi Örsan Öymen ve eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner; partinin genel başkanlığına talip isimler olarak biliniyor. Örsan Öymen ve İlhan Cihaner’in genel başkanlık için yeterli sayıdaki imzayı toplayabilme ihtimali düşük görülürken, Kılıçdaroğlu ve Özel’in bu konuda sıkıntı yaşamayacağı öngörülüyor.

Kulislere yansıyan birçok iddiaya göre, şu anki delege tablosunda Değişimciler grubunun adayı Özgür Özel’in avantaj sağladığı belirtiliyor. Özellikle de İstanbul il kongresinde Değişimciler’in adayı Özgür Çelik’in kazanması ve blok liste uygulamasıyla kendi delegelerini kurultaya taşıması; Özel’in bu seçimdeki iddiasını önemli ölçüde arttırdı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara ve İzmir’deki kongrelerden galip ayrılması ise, Genel Merkez cephesinin kendisini güçlü görmesini sağladı. Ancak İstanbul sonrasında birçok ilde Özel lehine sonuçların çıkması, kurultaydaki heyecan seviyesinin yüksek olacağını işaret ediyor.

4 Kasım’da genel başkanlık seçimini yapacak CHP delegeleri, 5 Kasım’da ise Parti Meclisi (PM) seçimlerini ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimini tamamlayacak. Partinin bir numaralı karar organı olan PM’deki üye sayısı dengesi, her aday için kritik olarak görülüyor. 2024 Yerel Seçimleri’ndeki adayların belirlenmesi ve partinin işleyişinin buradan sürdürülmesi, 5 Kasım’ın da CHP için büyük önem arz ettiğini gösteriyor.

38. Olağan Kurultay’ın tamamlanmasının ardından, Kasım ayının son günlerinde bir kurultay daha yapılacak. CHP’yi 100. yılda daha çağdaş bir tüzükle temsil etmek isteyen parti delegeleri, bu kurultayda tüzüğe eklenmesini istedikleri maddeleri oylayacak.

Exit mobile version