Çanakkale Boğazı için açıklama yapıldı.
Çanakkale Boğazı’nda Nisan ayında da etkisini sürdüren müsilaj, çevresel tehlikeleri beraberinde getiriyor. 2020 yılındaki çevre felaketinin ardından, bu yıl da müsilajın varlığı devam ediyor ve birçok balıkçı av sezonunu erken kapattı. ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, müsilajın tamamen ortadan kalkmadığını belirtti.
Prof. Dr. Büyükateş, özellikle ilkbahar ayında artan sıcaklıklarla planktonik organizmaların üremeye devam ettiğini ve su kolonu ile dipte süregeldiğini vurguladı. Müsilajın tamamen yok olmadığını ve yaz aylarında farklı fitoplankton türlerinin hakimiyetiyle yeni bir sürecin başlayacağını söyledi. Çevresel koşullar uygun olduğu takdirde, müsilajın etkisinin devam edebileceğini ekledi.
Büyükateş ayrıca, müsilajın balıkçılığı olumsuz etkilediğini ve bunun ekonomik zararlara yol açtığını belirterek, atık yönetiminin düzgün yapılması gerektiğini vurguladı. Kentsel, sanayi ve tarımsal atıkların etkin bir şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini, böylece müsilajı tetikleyen besin elementlerinin birikiminin azaltılabileceğini ifade etti.