Boykot çağrılarına ilişkin soruşturmada 16 kişi gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya üzerinden boykot çağrısı yapan 16 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Bu kişiler hakkında verilen gözaltı kararı sonucu 10 kişi gözaltına alındı. Savcılık, boykot çağrılarını “nefret ve ayrımcılık” kapsamında değerlendirerek Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesi çerçevesinde işlem başlattı.
Avukatın Sesi İnisiyatifi’nden Kerim Bütün, gözaltına alınanların hukuki sürecini yakından takip ettiklerini belirterek, soruşturmanın siyasi talimatlarla yapıldığını iddia etti. Bütün, “Siyasi talimatlarla hareket eden savcılara karşı hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edeceğiz” diyerek hukuki hakların korunması için mücadele edeceklerini ifade etti.
Boykot çağrıları, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamaları ile başlamıştı. Özel, merkez medyanın Ekrem İmamoğlu’na destek eylemlerini ve Saraçhane buluşmalarını yayınlamaması nedeniyle, bu kuruluşların boykot edilmesini istedi. Boykota çağrılan şirketler arasında EspressoLab, D&R, Ülker, TRT, TGRT, İhlas Ev Aletleri ve Milli Piyango gibi tanınmış markalar yer alıyordu. Bunun üzerine bir grup üniversite öğrencisi de 2 Nisan’da alışveriş yapmamaya çağırarak bu boykotu desteklediklerini duyurdu.
İktidar kanadından boykot kararına tepki gösterilirken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da boykot çağrısı yapan kişiler hakkında re’sen soruşturma başlattı. Bu gelişme, hem sosyal medya özgürlüğü hem de ifade özgürlüğü açısından önemli bir tartışmayı gündeme taşıdı.