Boyabat’ta ‘Kuzugöbeği mantarı’ çıkmaya başladı!
Sinop’un Boyabat ilçesinde baharın gelmesiyle genellikle çam, kavak ve söğüt ağaçlarının çevresinde nemli topraklarda doğal yollarla yetişen kuzugöbeği mantarı toprağın yüzeyine çıkmaya başladı.
Türkiye’de belirli bölgelerde doğal olarak yetişen, doğanın sunduğu eşsiz lezzetlerden biri olan, yüksek besin değeri ve benzersiz aromasıyla dikkat çeken, dünyada birkaç ülke dışında üretimi yapılamayan ve geçen yıllarda Türkiye’de ilk defa Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde kurulan bir serada üretimi yapılan ’kuzugöbeği mantarı’ Sinop Boyabat’ın verimli topraklarında da çıkmaya başladı.
Genellikle nemli topraklarda bulunan ve nisan ayında gözle görülebilir hale gelen kuzu göbeği mantarları herhangi bir tohum atılarak değil, doğal yollarla yetişiyor. Şifa kaynağı bitkiler arasında gösterilen, bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi edici özellikte olduğu belirtilen kuzugöbeği mantarı nisan ve mayıs aylarında yağmurun ardından sedir, çam, kavak, köknar, söğüt ve meşe ağaçlarının dibinde yetişiyor.
B1, B2 ve C vitaminleri açısından zengin olan bu mantar, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurken, sağlıklı beslenmeye önem verenlerin sofralarında da yerini alıyor.